dimecres, de novembre 27, 2013

Seguiment del cometa ISON. I un parell de fotografies meves per la tele com a membre d'ASTER

En el moment en el que escric aquest article, falta menys d’un dia per a que el cometa ISON passi pel periheli, és a dir, el punt de la seva òrbita més proper al Sol.

Fins ara, el cometa ens ha portat un espectacle interessant, tot i que no tan evident com algunes veus clamaven fa mesos. L’hem pogut veure amb prismàtics, i algunes persones també a ull nu, a la matinada just abans la sortida de Sol.

Ara caldrà esperar a comprovar si sobreviu el seu pas pel darrera del Sol. Si ho fa, l’augment de brillantor que haurà tingut, ell i la seva cua, pot provocar l’admiració de tothom. L’escenari ideal seria el d’un cometa de cua llarga i brillant, visible sense cap mena d’instrument ni esforç. Ja veurem, tot és possible. De fet, ni els mateixos científics no poden, hores d’ara, assegurar res.
Cal dir, i això és molt interessant com a element facilitador, que el cometa, un cop ressorgeixi del darrera del Sol (si ho fa, és clar) podrà ser vist al cel del vespre, just després de la posta de Sol, molt més còmodament que fins ara, que calia llevar-se de matinada.
 
Entre les fotografies que vaig aconseguir fer de l’ISON, a través del telescopi, abans no s'apropés massa al Sol, en publico aquí dues, una en color i l’altre monòcroma, que van sortir per TV3 al programa Espai Terra, del dilluns dia 25 de novembre. La versió monòcroma està tractada per tal d'eliminar les estrelles de fons, i centrar l’atenció en els detalls del cometa.
 


Com us deia, van sortir a TV3 com acompanyament a la intervenció del president de l’ASTER (Associació Astronòmica de Barcelona) en el programa esmentat. Va ser una intervenció, per cert, magnífica, amb uns clars i importants missatges al públic en general del que és aquesta afició. El vídeo el podeu trobar a http://www.tv3.cat/videos/4781072/Espai-Terra-dilluns-25-novembre.

A través del twitter @estelsiplanetes, tal com vaig prometre, intento mantenir informació diària actualitzada sobre l’evolució de l’ISON i de les prediccions.
 
De moment, tot el que podem fer és estar atents, i cridar-li al cometa “Bull, ISO, bull per nosaltres!”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada