dimecres, de gener 29, 2014

Nova observació pel divendres dia 7... i atenció supernova!


El mes de febrer es presenta interessant, quant a activitats d’observació d’Estels i Planetes.
A l’observació del dia 8 pel Banc del Temps s’hi suma ara una nova observació per a nens i pares de l’escola Joan Maragall, que farem el divendres dia 7 de febrer, a les 8.30 del vespre, i al parc Arboretum de Sant Cugat.
Si esteu interessats en assistir, poseu-vos si us plau en contacte amb l’AMPA de l’escola.
Els objectius a observar seran la Lluna creixent i el magnífic Júpiter.


Però, atenció...


Com probablement haureu llegit a la premsa, recentment s’ha descobert una supernova ben interessant. Una supernova és l’explosió d’una estrella, la seva mort. Són uns dels fenòmens més impressionants de l’univers, pel seu desplegament d’energia. Difícilment imaginables a escala humana.
Si bé se’n descobreixen desenes a l’any de supernoves, aquesta ha despertat molt d’interès, per estar situada en una galàxia propera (la M82, “només” a 12 milions d’anys llum de distància... és a dir que ara rebem la llum d’una explosió que es va produir fa 12 milions d’anys!!!).
No puc assegurar que la puguem veure en les observacions del 7 i del 8. Amb un cel mitjanament fosc no hi hauria cap dificultat, emprant el telescopi (i fins i tot amb uns prismàtics potents). Però fem l’observació des d’un entorn urbà (per facilitar l’accés dels observadors) i  ho fem en una nit amb Lluna (justament per a poder observar l’objecte més espectacular de tots), dos factors que no afavoreixen poder veure altres objectes més febles. A més, vista a través del telescopi més potent del món, la supernova no deix de veure`s com una estrella, un punt. La gràcia està en entendre allò que estàs veient, i mentre la contemples fascinar-te pensant en cóm són i cóm es produexien aquestes gegantines explosions.
I això últim SÍ que ho intentarem fer. En les observacions del divendres dia 7 i del dissabte 8 centraré una bona part de les explicacions als assistents a divulgar què són exactament, què signifiquen, i cóm es produeixen les supernoves. Cóm porten la mort al seu voltant, però també la llavor de la vida. I intentarem imaginar el futur de la nostra pròpia estrella, el Sol (i, en conseqüència, de la Terra).
Això sí, mantindrem con a principal objectiu de les observacions la Lluna i Júpiter, i si tot funciona com sempre, muntarem també una petita càmera connectada a l’ordinador per a permetre que els nens més joves de 80 anys puguin, si volen, manegar els comandaments del telescopi i volar sobre els cràters i muntanyes de la Lluna com si pilotessin una nau.
Com sempre, estarem atents a les prediccions del temps. A través d’aquest blog, i del twitter @estelsiplanetes anunciarem les novetats i confirmarem un parell de dies abans aquestes dues observacions.
Vull agrair al Banc del Temps de Sant Cugat, i als membres de l’AMPA de l’escola Joan Maragall el seu interès i confiança.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP