dissabte, de maig 10, 2014

Dijous 15 de maig, astrofotografia bàsica. Promogut per l'AASCV.

El proper dijous, dia 15 de maig, a  les 8 del vespre, i al Centre d’Estudis de Sant Cugat (carrer Sant Antoni 24), donaré una xerrada d’astrofotografia, organitzada i promoguda per l’Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix (AASCV, més informació al web de l'entitat)

Bàsicament, la temàtica es centrarà en l’astrofotografia amb CCD, amb conceptes molt bàsics i recomanacions per a qui es vulgui iniciar en aquest camp o, simplement, vulgui conèixer una mica sobre el tema.

Sens dubte, la fotografia digital va revolucionar l’astrofotografia. Abans de l’aparició dels CCD (xips que són capaços de recollir la llum que els arriba i transformar-la en senyal elèctric,... com els que porten les càmeres de fotos digitals) la captura d’imatges astronòmiques es feia amb pel·lícula fotogràfica, amb tots els inconvenients que us podeu imaginar.

Però si hagués de quedar-me amb un avantatge fonamental dels CCD front la pel·lícula fotogràfica és la seva sensibilitat. Per a que us feu una idea, de tota la llum que arriba a les millors i més sensibles de les pel·lícules fotogràfiques, només genera senyal una petita fracció, per sota del 5% (la resta de llum es perd). Un CCD d’ús astronòmic és capaç de recollir més del 90% de la llum que li arriba! I, és clar, en astronomia no ens sobra pas la llum, ja que els objectes que volem estudiar són molt febles i es troben a grans distàncies.

Els primers CCDs eren cars i, com normalment passa amb la tecnologia, rudimentaris si els comparem amb els xips que viuen dins de qualsevol càmera familiar de fotos. Però avui els CCDs estan a l’abast de l’aficionat a preus molt baixos, i amb unes capacitats que serien l’enveja dels astrònoms professionals de fa a penes 20 o 30 anys.

Aquest fet, juntament amb la baixada de preus de les òptiques dels telescopis per aficionats, fa que actualment un es pugui plantejar capturar imatges senzilles amb relativament poc pressupost. Per suposat, un cop comences t’animes, i això ja no té límit. Vols millorar. Vols més detall, objectes més difícils, imatges més espectaculars. I l’afició es complica. Bé, però això ja és una altra història.

Com a aperitiu a la xerrada del dijous, us deixo, per a la reflexió, una imatge. Quan era jove em seia al sofà de casa dels meus pares, i fullejava les enciclopèdies, cercant imatges de nebuloses i galàxies. Per suposat, les més espectaculars llavors eren les del telescopi de Mont Palomar, el més gran del món en aquella època. Els CCD no s’havien inventat, i les fotografies d’aquell magnífic telescopi de 5 metres de diàmetre es feien amb plaques fotogràfiques.

L’imatge mostra la comparació d’una d’aquelles imatges històriques, de la galàxia M51. La foto, a l'esquerra, està escanejada, amb totes les limitacions que això comporta. A la dreta, el mateix objecte capturat, fa uns pocs anys, pel meu modest equip amb CCD. Per suposat, el meu telescopi mai no podrà ni acostar-se a la ciència que va fer el venerable gegant, ni mai no podrà oferir la precisió i capacitat de veure tan lluny, ... però ja veieu la satisfacció que un pot arribar a tenir amb mitjans modestos, una mica de dedicació.... i la sort d'una nit clara!

Fins dijous al vespre!


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP