diumenge, de juny 29, 2014

L'entrada de l'estiu: prop del punt de màxima llunyania del Sol

Fa pocs dies hem entrat a l'estiu a l'hemisferi nord. I potser et sorprendrà saber que, just per aquestes dates, el nostre planeta es troba a la màxima distància del Sol.

Com sabeu, la Terra, en el seu gir anual al voltant del Sol, descriu un el·lipse, com qualsevol altre cos celeste. Això vol dir que hi ha un punt en el que es troba més a prop de l'estrella, i un altre en el que se situa més allunyat.

Cóm s'explica que, a l'estiu de l'hemisferi nord, la Terra es trobi més allunyada del Sol?

Doncs simplement perquè les estacions de l'any no tenen res a veure amb la distància entre Terra i Sol. Absolutament res a veure.


Les estacions es produeixen degut a la inclinació de l'eix de la Terra. En el seu gir al voltant del Sol, els rajos d'aquest cauen més verticals sobre l'hemisferi Nord els mesos del nostre estiu, i a l'inrevés passa amb l'hemisferi sud.  Aquesta és la raó de les estacions.

Tot i  ser una  el·lipse, l'òrbita de la Terra es força circular, de forma que la diferència entre trobar-se a prop o trobar-se lluny del Sol és només de 5 milions de quilòmetres.

Si 5 milions de quilòmetres et sembla molt, pensa que només representa un 3% del total de la distància que separa la Terra de la Lluna, de forma que aquesta diferència no provoca cap efecte notable al clima.


Per tant, recorda:

- la Terra es troba més a prop del Sol cap a començaments de gener, i més lluny a començaments de juliol

- aquest fet no té res a veure amb el clima i les estacions de l'any

- l'estiu, a l'hemisferi nord, acostuma a començar cap al 21-22 de juny, i és totalment casual que unes dues setmanes després la Terra es trobi al seu punt de màxima llunyania del Sol


- les estacions es deuen a la inclinació de l'eix de la Terra. Sense aquesta inclinació, no tindríem estacions

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP