dimarts, de març 17, 2015

Curiositats sobre l'eclipsi del proper dia 20

Mentre esperem el dia de l'eclipsi de Sol (divendres 20 de març), i per a fer boca, a mode d'escalfament, escric unes notes de fets i curiositats relatives a aquest fenomen. Alguns de molt bàsics, i altres potser de no tant.

·    *  Els eclipsis de Sol es produeixen SEMPRE  en fase de Lluna nova. És l'única fase lunar en la que la Lluna, precisament, s'alinea  amb el Sol i amb la Terra (per això és nova, perquè queda alineada i la part il·luminada pel Sol és la que no veiem).

·    *  Però no totes les Llunes noves fan eclipsi, evidentment. Això és degut a que l'òrbita de la Lluna està lleugerament inclinada, i normalment la Lluna nova passa per damunt o per sota del disc del Sol sense tapar-lo.

·    * El dia 20 de març entrarem també a la primavera. Però aquest fet és independent de l'eclipsi, és a dir, es tracta d'una coincidència puntual.

·     *  La mida aparent del Sol i de la Lluna, vistos des de la Terra, és pràcticament idèntica, per pura casualitat. Aquesta afortunada coincidència fa que puguem gaudir d'eclipsis de sol totals en els que es tapa totalment el Sol però ens ensenya la corona solar, la seva part exterior. Només que la Lluna fos més petita, o que la tinguéssim més lluny, o el Sol fos més gran, o el tinguéssim més a prop, no tindríem eclipsis totals, ja que el diàmetre de la Lluna no arribaria a tapar per complert el Sol.

·  *   L'eclipsi del dia 20 serà total vist des d'una zona propera al pol nord. Les fases de totalitat dels eclipsis solars duren a penes uns 2 minuts aproximadament, i lògicament són els moments més cotitzats pels anomenats caça-eclipsis, gent que viatge arreu del món cada any per captar aquests espectacles de la natura.

·   *   Vist des de l'espai proper, l'eclipsi de Sol del 20 (i qualsevol altre) es veurà com una petita ombra circular (l'ombra de la Lluna) projectada i desplaçant-se sobre l'esfera terrestre. És justament el que nosaltres veiem, amb telescopis, quan un dels satèl·lits de Júpiter projecta la seva ombra sobre el planeta. Hem d'imaginar que allà on cau l'ombra, els habitants (de la Terra, i també els jupiterians en el cas dels eclipsis a Júpiter) estan gaudint d'un eclipsi total.

Finalment, recordar-vos que heu d'evitar mirar el Sol directament. Ni tan sols ho feu amb els invents casolans del vidre fumat (perillosíssim), la radiografia del nen o de l'avi, o amb ulleres de sol o de neu (bitllet cap a una lesió greu a la retina). Empreu només mitjans homologats, i en el seu defecte, observeu l'eclipsi per projecció, mitjançant  el mètode de la cartolina foradada que vaig explicar a http://estelsiplanetes.blogspot.com.es/2015/02/com-gaudir-de-leclipsi-de-sol-del-20-de.html i que recullo aquí en forma d'esquema:



També podeu assistir a algun dels actes que els vostres clubs astronòmics propers segurament organitzaran. A tall d'exemple, l'Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER) muntarà diversos telescopis solars i altre material d'observació al Passeig Marítim de la ciutat. Recordeu que l'horari d'inici de l'eclipsi rondarà les 9 del matí, i s'allargarà fins a quarts de 12. Aquesta és la simulació que vaig fer de l'eclipsi vist des de Barcelona:



Aquest cop, jo seré a una escola de Sant Cugat que m'ha demanat que prepari l'observació pels nens. Els que em coneixeu sabeu que aquests són el meu públic preferit, de forma que no em vaig poder negar i ho faré ben a gust. Entre nen i nen intentaré, però, fer alguna fotografia per tal de documentar l'esdeveniment.


Molt bon eclipsi a  tothom!!!

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP