dissabte, de gener 09, 2010

El cel aquest mes de ... Gener

Benvinguts a l'any 2010. Aquest any ens portarà algun event digne d'esment, com ara un eclipsi total de Sol, al mes de Juliol, visible des de, ni més ni menys, que la Illa de Pasqua!

De moment, per als que us agradi alçar la vista i reconèixer objectes, tenim al planeta roig, Mart, perfectament visible. El trobareu a mitjanit, mirant cap al SudEst, i ben a prop de les estrelles brillants de la constel·lació de Leo el lleó:
Distingireu Mart pel seu color ataronjat, i a més per tenir una lluentor fix, que no fa pampallugues (com si que fa la llum de els estrelles).
Però si teniu dubtes, a finals de mes la Lluna plena ens ajudarà a identificar Mart, tal i com es veu en el diagrama següent:


Els què teniu telescopis, ja els podeu preparar per a observar aquest planeta, ja que a finals de mes el tindrem en la seva distància més propera a la Terra des del 2008. Tot i així, no serà aquesta una aproximació de les més espectaculars, però ens permetrà identificar alguns detalls de la seva superfície, com per exemple el seu casquet polar.

D'aquí a unes setmanes parlarem de Saturn! Ja el tenim de "tornada" al cel nocturn, i poc a poc s'anirà situant en posició excel·lent per a observar-lo.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP