divendres, de juny 04, 2010

Alarma de cometa visible a simple vista!


M’acaba d’arribar aquesta alarma: durant els propers dies, el cometa McNaught’s serà visible a simple vista!!!!!

Anem a pams...

La previsió: el cometa tindrà una magnitud de 5. Què vol dir això? Doncs que amb un cel mitjanament fosc l’hem de poder veure a simple vista. Segons sembla, el cometa exhibirà una cua ben definida i "relativament" llarga.

Quan: ja es pot veure, tot i que els millors dies serà durant el cap de setmana del 8 a l’11 de Juny, ja que no hi haurà Lluna (lluna nova), cosa que afavorirà la visibilitat i mantindrà el cel fosc.

On: bé, no tot pot ser perfecte. Haurem d’esperar a passada la mitjanit, i més aviat tirant a la matinada.


Com més “tard” millor (sempre abans que comenci a clarejar, és clar!). Hem de mirar en direcció Nord-Est, a poca alçada (anirà guanyant alçada amb el pas de les hores, per això com més “tard” millor).Us adjunto un esquema que he preparat.

No hauria de ser difícil veure’l, sempre que estiguem en un lloc fosc.



Com observar-lo: a simple vista ja l’hem de veure, segurament amb cua i tot (suposo que aquesta es veurà molt fina, no ho sé). Però l'espectacularitat vindrà si l'observem amb prismàtics. Bé... i si ja mireu amb telescopi....
(sempre amb nit fosca, eh? Des de ciutat, a prou feina veiem estels, no esperem veure res!)

Què cal esperar? El pas dels cometes sempre és una sorpresa, per què aquestes boles de roca i gel, quan s’aproximen al Sol, tenen de vegades comportaments inesperats.

Un dels casos més recents, i que vaig tenir l’oportunitat de viure personalment, va ser fa tres anys amb un cometa que ni s’esperava que es pogués veure a simple vista. De sobte, la seva lluentor es va descontrol•lar, i es va convertir en un dels cometes més espectaculars que ens han visitat en els darrers anys. Va ser el cometa Holmes, del què un adjunto un seguiment de fotografies que li vaig fer (amb telescopi, a simple vista es veia, però no així!)

Per tant... ja veurem. S’ha d’estar atent. També us dic que de vegades, els capriciosos cometes juguen a la contra, i fan cas omís a les previsions optimistes. Així que no es garanteix res, eh? Però val la pena que no deixeu de mirar-lo, per què cometes visibles a simple vista no abunden precisament.
Si algú està més interessat, i té dubtes, cap problema en contactar-me!

Bona cacera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP