dijous, d’agost 05, 2010

Atenció a la pluja d'estels!


Com cada any, les nit del mes d’agost s’omplen amb les estrelles fugaces de la pluja coneguda com “les llàgrimes de Sant Llorenç” (científicament, les “perseides”).

Una pluja d’estels, com sabeu, es produeix quan la Terra, en el seu moviment de desplaçament al voltant del Sol, es creua amb l’òrbita d’un antic cometa. Llavors, l’atmosfera del nostre planeta col•lisiona amb multitud de restes diminutes deixades pel pas del cometa. Aquests petits fragments s’inflamen i dibuixen en el cel els magnífics i impressionants traços de les estrelles fugaces (http://estelsiplanetes.blogspot.com/2009/05/que-son-les-pluges-destels.html)

Aquest any, la millor nit per a observar aquesta pluja d’estels és la del 12 al 13 d’agost, i l’observació millorarà a la matinada un cop s’hagi amagat la Lluna i la nit hagi quedat ben fosca. (tot i això, si no podeu observar aquesta nit, intenteu fer-ho la nit abans i/o la següent).

Com observar la pluja d’estels?
Intenteu observar des del camp. En tot cas, fora de la ciutat (els que esteu a Barcelona, Collserola serveix perfectament. Simplement, aneu al vessant oest).

En primer lloc, poseu-vos còmodes. El millor és poder-se estirar a terra, sobre un matalàs o lloc ben còmode, de forma que es pugui contemplar la major part del cel.

Observeu amb amics o familiars. Us divertireu molt. Entre estrella i estrella aprofitareu per a xerrar. I no hi ha res millor que una fosca nit d’agost per a fer-la petar a la fresca!

L’any passat, un servidor, amb la seva família i amics, va poder observar la pluja durant un parell d’hores. El ritme d’estrelles fugaces va ser bastant bo, aproximadament una cada 2-3 minuts. Per a les meves filles, va ser tota una experiència, i la terrassa de l’apartament de Falset es va omplir amb “oooohhhhssss” d’il•lusió.

Res d’instruments, eh? L’ull nu és l’únic instrument possible per a veure una pluja d’estels en tota la seva dimensió. Així que no teniu excusa aquest any, val?

Em voldreu comentar com us ha anat? Amb sort, podeu enganxar una pluja espectacular de les que s’escriuen als llibres!

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP