diumenge, de febrer 02, 2014

Es va rebre un missatge de vida intel·ligent?

A les 23 hores i 16 minuts exactament, les radioantenes de l’observatori del Big Ear, a l’estat d’Ohio als Estats Units, van captar un senyal provinent de l’espai.

Va durar 72 segons. Era un senyal clar, que destacava 30 vegades per sobre del soroll de fons que omple l’espai. A més, era altament direccional, és a dir, provenia d’un punt concret del cel.
Això va passar el 15 d’agost de 1977, i l’esdeveniment, únic en el seu gènere, va ser batejat com “The WOW signal!” (que vindria a ser “El senyal UAU!”).

El fet va ser extraordinari, i a data d’avui no té explicació. Anem als fets:
  • com deia abans, el senyal era molt clar, i apareixia en una freqüència concreta, sense generar estàtics en les freqüències properes, com passaria en la gran majoria de senyals produïdes per fenòmens naturals
  • la freqüència on es va detectar és molt especial. Es tracta d’un espai radioelèctric ben conegut pels astrònoms, i només se sap d’un fenomen natural que produeix radiació en aquesta freqüència
  • resulta que és justament l’hidrogen, l’element natural més abundant a l’univers, el que radia en aquesta freqüència, i ho fa de forma ben estudiada, res a veure amb el que es va detectar
  • així com l’espectre radioelèctric està ple de radiació en moltes freqüències provinent d’esdeveniments i processos naturals a l’univers, aquesta de la que parlem és com una sala buida i silenciosa, només pertorbada per un remor de fons (que és la radiació de l’hidrogen neutre). Per tant, emetre en aquesta freqüència és com llançar un senyal inconfusible. Seria la freqüència que qualsevol triaria per emetre.
Per més que s’ha intentat, mai més s’ha tornat a escoltar res semblant. Des de llavors, els principals esforços per a la recerca de vida intel·ligent (l’anomenat projecte SETI) s’han centrat en escombrar tot el cel principalment en aquesta freqüència. Però res, la qual cosa fa encara més extraordinari l’enregistrament del 77.

Què va ser aquell senyal? Quin era el seu origen? Si es tractava d’un fenomen natural desconegut, cóm és que mai més s’ha tornat a rebre en cap part del cel? Per altra banda, si es tractava d’un senyal intel·ligent, cóm és que va emetre només 72 segons?
Moltes preguntes sense resposta.

Pels que estem convençuts que no estem sols a l’univers, rebre un senyal és qüestió de temps. Cóm serà, aquest senyal? El sabrem desxifrar? Només en la nostra galàxia és possible que senyals de civilitzacions ja extintes estiguin viatjant des de fa milions d'anys cap a nosaltres. Cada dia que passa, aquestes emissions estan més a prop nostre.

Serà demà, o potser d'aquí 10 anys. Només és qüestió de temps.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP