dilluns, de maig 02, 2016

Dilluns dia 9, Mercuri passarà per davant del Sol

El proper dilluns dia 9 de maig, el planeta Mercuri passarà per davant el disc del Sol vist des de la Terra. Aquest fet s'anomena trànsit.

El trànsit de Mercuri és un esdeveniment extraordinari, que passa de tant en tant. El darrer cop va ser l'any 2006, i no tornarà a succeir fins al 2019.


Des de Catalunya, l'inici del pas del diminut disc de Mercuri sobre l'enorme disc solar començarà a les 13:12, i s'allargarà fins a les  20:42 hora local. El moment en el que Mercuri se situarà al mig del seu trànsit per davant el Sol serà a les 16:58 hora local.

Per veure-ho només es necessita un petit telescopi, però sempre AMB FILTRES SOLARS HOMOLOGATS. Igual que passa amb els eclipsis de Sol, si s'observa sense protecció els danys a la retina solen ser irreparables.

Si no es té filtre solar, es pot projectar sobre una cartolina blanca situada al darrera del telescopi. O apropar-se als aficionats, que segur que sortiran a plantar els seus telescopis en algun moment del dia.

Què es veurà? Doncs un minúscul disc rodó, fosc, que semblarà una taqueta sobre el Sol. No es confondrà amb les taques solars perquè el disc serà clarament rodó. Amb el pas de les hores, el disc s'anirà movent i anirà creuant el disc solar, d'esquerra a dreta.

La llarga durada de l'esdeveniment permetrà poder-lo observar amb relativa facilitat, sempre i quan, és clar, es tingui l'equipament adequat.


Aquest tipus de trànsits, especialment els de Venus, servien  per calcular diversos paràmetres astronòmics  si es cronometrava amb precisió el moment d'inici i el de finalització. Per aquesta raó, els trànsits de Mercuri i Venus eren molt cotitzats.


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP