dimecres, d’octubre 04, 2017

60 anys de la primera gran fita espacial: l'Sputnik 1

Aquesta setmana, en concret el dia 5 d'octubre, fa 60 anys del llançament de l'Sputnik 1 per part de la Unió Soviètica.

Tot un esdeveniment en 1957, L'Sputnik va ser el primer satèl·lit artificial en entrar en òrbita, i va significar un gran cop d'efecte dels soviètics, en plena guerra freda.

El satèl·lit era molt simple: una esfera de 58 centímetres de diàmetre amb 2 transmissors i 4 antenes. Va aconseguir donar 1440 òrbites al voltant del nostre planeta, i es va incinerar a la seva re-entrada a l'atmosfera 92 dies després del seu llançament.



En aquells moments, les 2 súper potències lluitaven per la supremacia, no tan sols a terra, sinó a l'espai. Segurament, aquesta competició, que després hem anomenat cursa espacial, també va ser alimentada per una gran càrrega d'orgull nacional.

El fet és que els soviètics van marcar primer, amb l'Sputnik 1. No és que això agafés totalment per sorpresa als americans, ja que tenien informació del desenvolupament que els russos estaven fent, però sí és cert que l'impacte que va causar el fet sobre l'opinió pública americana va ser major del que els governants d'aquell país esperaven (molt probablement pel tema comentat de l'orgull nacional, en aquest cas ferit).

La gent va interpretar l'èxit soviètic com un fracàs propi. No passarien a la història com els primers. Però, encara més important, semblava com si l'enemic estés com a mínim un pas més avançat en el domini militar de l'espai i la capacitat de poder enviar míssils o altres dispositius d'atac a distància.
Tot plegat va fer que els americans posessin pressió als seus programes espacials, i entre d'altres coses es va crear la NASA l'any 1958.

La supremacia soviètica va seguir durant uns anys. Entre els majors triomfs cal anomenar a la Luna 2, el primer dispositiu que va arribar a la Lluna. I, per sobre de tots, l'històric vol de Yuri Gagarin, el 12 d'abril de 1961, que el va convertir en el primer home enviat a l'espai.

Poc a poc, la capacitat industrial i d'inversió dels Estats Units va anar donant el tomb a la situació. En especial després que Kennedy, l'any 1962, dirigís un famós discurs al Congrés en el que es comprometia a enviar l'home a la Lluna abans no acabés aquella dècada. A partir d'aquell moment, la gran maquinària americana va ser abassegadora. Amb aproximadament un 4% del pressupost total anual dedicat a la carrera espacial, els americans van crear programes tan trencadors com el Gemini i l'Apolo.


El que va anar succeint a continuació ja més o menys ho sabem tots, i l'arribada d'Armstrong i Aldrin a la lluna, el 20 de juliol de 1969, va ser la culminació dels esforços americans.

I els soviètics? Doncs van perdre la iniciativa. En part per la mort a causa del càncer, l'any 1966, del pare dels principals programes espacials de la URSS, Korolev. També per què, a diferència dels americans, ells no havien concentrar esforços, i disposaven de diferents grups de científics i enginyers competint entre ells en diverses iniciatives i programes. Per acabar d'enredar-ho, els líders del país varen estar discutint sobre la conveniència d'enviar l'home a la Lluna durant uns anys, i varen perdre un temps que ja no van poder recuperar.

L'exploració amb robots que estem fent a Mart, o les missions a Júpiter, Saturn, i Plutó. Fins i tot l'Estació Espacial Internacional. Tot això ha estat possible gràcies a la ferotge competició que va haver en aquells moments, durant la dècada dels 50 i 60. Mai més s'han tornat a dedicar tants esforços humans i econòmics a la cursa espacial.

L'Sputnik 1. Quan un mira al darrera pot meravellar-se dels increïbles avenços que s'han produït en 60 anys.

Què vindrà en el futur proper? Ni ens ho imaginem!


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP