dilluns, de febrer 08, 2010

Pensàvem que ho sabíem tot de la Lluna?

Sembla increïble que en un moment en el què l’home està enviant tota mena d’aparells per a explorar llocs tan remots com Mart, Mercuri o Saturn estiguem encara descobrint coses absolutament espectaculars sobre el nostre “modest” satèl•lit.

Tots més o menys hem seguit les notícies que han anat sortint els darrers mesos sobre el descobriment d’aigua a la Lluna. Primer, indicis dubtosos i controvertits. Després confirmació, ... sí, però....

De moment, ja és notícia que s’hagi trigat tant i tant en confirmar l’existència d’aigua a la Lluna, i també que s’hagi hagut de recórrer a missions tan espectaculars com la que va enviar la Nasa l’any passat i que vàrem comenta en aquest blog (llegiu http://estelsiplanetes.blogspot.com/2009/06/tot-punt-per-un-impacte-espectacular.html).


En efecte, la confirmació de l’aigua no ha estat gens senzilla. Per començar, l’aigua no es troba ni a la superfície, ni sota d’ella (com si que passa per exemple a Mart). Ni tan sols sembla ser que l’aigua que hi ha sigui “original”.

Les molècules d’aigua a la Lluna, sense l’existència d’una atmosfera protectora, són “bombardejades” per els rajos gamma i altres partícules, que són suficientment potents com per a dissociar-les. Els components “trencats” de l’aigua (principalment l’hidrógen) es perden en l’espai.

D’on ve, doncs, l’aigua “no original”?

Milions d’anys rebent l’impacte de cometes han anat introduint a la Lluna components no nadius... com l’aigua. Però com acabem de llegir, aquest dura molt poc en el nostre satèl•lit.

Bé...a no ser que...

Hi ha cràters a la Lluna, en els pols nord i sud, que no reben mai la llum del Sol. Fa temps que els científics varen començar a preguntar-se què es podia amagar en la profunditat d’aquests cràters gèlids. Seria possible que l’aigua portat pels milers de cometes que hi hagin pogut impactar en aquestes zones hagi quedat atrapat (i protegit) allà?

Doncs sembla que si. Aquest era l’objectiu de la missió que hem esmentat abans, que va fer que un coet, a forma de “míssil”, s’estavellés en un d’aquests cràters, mentre una altra sonda, que seguia a la primera, analitzava el núvol de material ejectat, abans d’impactar ella també en una missió “suïcida”.

Aigua a la Lluna, si. Però ja em vist que: no original, i només en certes parts del satèl•lit, ... tot i que els científics calculen que la quantitat pot ser significativa.

Però aquí no acaben les sorpreses. Resulta que, en el procés d’analitzar tot això, van els científics i descobreixen que, en la profunditat d’aquests enormes cràters dels pols de la Lluna (alguns fan centenars de quilòmetres de diàmetre), es troben les temperatures més baixes conegudes en el nostre Sistema Solar!!!!!!!!

La temperatura és, ni més ni menys, que de 35 graus kelvin (uns -238 graus dels nostres!), molt properes per tant al “zero absolut”.

És al•lucinant que, de moment, ni les temperatures enregistrades en el dur hivern marcià, o en les gèlides llunes de Saturn, o en l’hemisferi ocult al Sol de Mercuri, poden “superar” a aquestes noves temperatures descobertes a la Lluna!


No deix de ser sorprenent les poques coses que coneixem, doncs, de la nostra companya.
Hi ha veus crítiques en aquest tema, que es pregunten per què els EEUU van aturar l’exploració de la Lluna, especialment enviant humans, fa tant de temps. Hauríem de tornar a plantejar-nos l’exploració d’aquest món proper com a prioritària?

De moment, altres països, com la Índia, o el Japó, han progressat en això, enviant sondes que ens han ajudat a entendre millor com és el nostre satèl•lit. Però, com veieu, apareixen sorpreses que ens fan pensar el lluny que estem de saber-ho tot d’ell.

Tot i que el paisatge de la Lluna no ens motiva la imaginació, com si que ho fan els nous paisatges de Mart, recordem, quan la mirem a la nit, que la nostra companya encara té secrets amagats, i que segurament ens seguirà sorprenent durant molt de temps, trencant aquesta imatge de món mort i avorrit que li hem penjat.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP