dimarts, de maig 04, 2010

El cel aquest mes de ... maig


Aquest mes, Venus segueix regnant, brillantíssim, en el cel vespertí.

Poc després de la posta de Sol, podrem veure la lluentor tan impressionant d’aquest planeta mirant cap a l’horitzó Oest. No us podeu confondre: tal i com acostuma a passar amb aquest objecte, la seva llum et captiva de seguida.

Per si teniu algun dubte, o simplement per a gaudir d’una imatge bonica, els dies 15, 16 i 17 una Lluna molt prima, justament creixent, passarà pel costat de Venus en el cel del vespre. El dia 15 serà difícil veure-la, ja que estarà encara molt poc il•luminada, però el 16 poc ser espectacular. No us ho perdeu, val?


L’altre planeta que surt amb força, i ja començarà a situar-se en posició de ser observat, és Júpiter. Aquest gegant del Sistema Solar surt per l’Est poc abans que el Sol, i el podreu per tant veure com una “estrella” molt brillant, ben baixa sobre l’horitzó Est just abans el dia comenci a clarejar.

Un cop més, la nostra amiga Lluna jugarà amb aquest planeta, i els dies 8, 9 i 10 el nostre satèl•lit, decreixent, passarà pel cel de la matinada ben a prop de Júpiter.


Us recordo que aquests fenòmens són purament visuals i efecte de la perspectiva. Són el què s’anomenen conjuncions.

Aquestes nits de maig ens permeten, doncs, gaudir de la visió de 4 planetes: Venus, Mart, Júpiter i Saturn. De dos d’ells hem parlat avui.
Us atreviu a reconèixer als altres dos? Aixequeu la vista al cel durant la primera part de la nit i utilitzeu el truc d’identificar-los per la seva llum fix sense pampallugues!

Bona cacera!

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP