divendres, de gener 20, 2012

El cel aquest mes de... gener

Durant els darrers dies d’aquest mes de gener, un magnífic espectacle visual tindrà lloc als nostres cels.

Ja us haureu fixat, quan cau el Sol, que dues brillantíssimes “estrelles” dominen de seguida el cel des de l’oest al sud. És, encara, massa clar per a que les demés estrelles es mostrin, i, cap a les 18:30 del vespre, aquestes dues “estrelles”, Venus i Júpiter, ja formen una parella que no passa inadvertida.

Doncs bé, la Lluna creixent s’hi suma a partir del dia 26, apareixen molt a prop de Venus. En els dies successius, la bonica falç del nostre satèl•lit va recorrent el camí que separa visualment els dos brillants planetes, per a acabar fent-li costat, el dia 30, a Júpiter. En aquest procés, la Lluna ens va ensenyant cada dia com va creixent la seva fase (quart creixent el dia 31).




Això no és més que un anunci, però, del que vindrà a meitats març.


Si us aneu fixant, dia rere dia, la distància visual entre Venus i Júpiter s’anirà escorçant. Com si s’enyoressin, els dos fars s’aproparan més i més en el cel del vespre, augmentant, així, l’espectacularitat de l’escena cada setmana que passi.
Veure aquest espectacle és tan senzill com aixecar la vista, mentre recollim els nens de les seves activitats extraescolars, sortim de la feina, o anem a comprar al súper.

La senzillesa de l’observació d’aquest fenomen, però, ens amaga la complexitat de la seva naturalesa.

Les partícules de llum que ens arriben, quan mirem aquests dos planetes al vespre, van sortir frenèticament de l’interior del Sol, després de milers d’anys rebotant dins de l’estrella. En el seu camí per l’espai, es van dirigir cap als dos móns, i, allà, alguns d’ells van ser reflectits per les atmosferes dels planetes.

En qüestió de minuts, els fotons de llum arriben a un món blau i, encuriosits per la seva bellesa, es precipiten dins la seva atmosfera.

En els darrers instants de la seva vida, aquests missatgers de llum decideixen reaccionar amb la nostra retina, i morir, així, convertint-se en una imatge dins el nostre cervell.


Una preciosa imatge que és completada amb bilions d’altres llums, que la pinten amb els matisos blaus i ataronjats d’un vespre qualsevol al planeta Terra.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP