dissabte, de novembre 24, 2012

Els nens, un cop més, protagonistes de l'observació del divendres 23

Tal i com estava previst, el passat divendres 23 vàrem fer l’observació de la Lluna i Júpiter.

Com ja és habitual, les famílies i les nenes i els nens en varen ser els protagonistes.

Formant una ordenada cua, i pujant un rere l’altre sobre la cadira que permetia als més menuts arribar a l’ocular, els nens deixaven anar tota mena d’exclamacions de sorpresa quan miraven per primer cop la Lluna. I aquestes exclamacions es repetien, després, amb els adults.
Les condicions de visibilitat van ser molt bones. Tot i els núvols prims, l’atmosfera semblava estar col·laborant per a permetre’ns obtenir imatges claríssimes.
Vull destacar que, a més de l’ajut del meu amic i company en afició, en Xavi, també se’ns va sumar en Manel, amb el seu telescopi, de forma que doblàvem les capacitats de poder ensenyar els objectes.
Júpiter no va decebre. Amb imatges molt ben definides, ens va ensenyar les bandes equatorials de colors marronosos, així com 4 dels seus satèl·lits (els principals), que els nens varen identificar de seguida.
La visió del planeta gegant a 240 augments, gràcies a l’ocular que ens va prestar en Manel, va ser gloriosa, amb molt de detall i contrast. No podies parar de mirar-lo.
Però els nens estaven impacients. Els havíem promès “navegar” sobre la Lluna, “conduint” ells el telescopi.
Així que vàrem muntar una càmera que ens portava les imatges del telescopi cap a la pantalla d’un ordinador, i ... a volar! Els nens manegaven els comandaments com si d’una nau es tractés, i anaven recorrent els detalls de la Lluna a la seva voluntat.
De nou, les imatges que ens estava regalant la nit eren perfectes. Per la pantalla desfilaven cràters immensos i muntanyes. Podíem parar-nos en qualsevol part de la Lluna, i comentar el què vèiem a la pantalla.
La definició era tan bona que no teníem dificultat en veure els primers rajos de Sol il·luminant els cims més alts de serralades lunars que encara eren a les fosques: allà, el Sol estava sortint.
Era hora d’anar ja cap a casa. La nit, no excessivament freda, sí que estava carregada d’humitat, i tot l’equipament era xop, incloent les fitxes explicatives (afortunadament plastificades) que hem incorporat a les observacions.
La sensació que em queda després d’aquest tipus de sessions és d’absoluta satisfacció. Escoltar els comentaris dels nens, veure’ls-hi l’expressió de la cara. Què més es pot demanar?
Com sempre fem, repetirem. En Xavi i jo seguirem treballant per a que aquestes observacions siguin, cada cop, més intenses i riques. La incorporació de la càmera ens obre moltes possibilitats, que pensem explotar.
I si se’ns uneixen amics aficionats, amb els seus telescopis, com ahir en Manel, serà ja perfecte.
Ah! Nenes i nens... espero ara els vostres dibuixos de l'observació, eh?
 

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP