diumenge, de març 17, 2013

Cóm trobar el cometa Panstarrs

Bé, ja el tenim per aquí. El cometa Panstarrs C/2011 L4 es pot veure aquests dies sobre l’horitzó oest, molt poc després de la posta de Sol.



(Fotografia: Joan A. Català. Cometa Panstarrs C/2011 L4 des de Falset)

Però malgrat ser un dels cometes més senzills de veure dels que ens han visitat en els darrers anys, molts necessitarem algun consell si volem gaudir de la seva visió. Ja us avanço que val la pena intentar-ho, ja que el “wow” està assegurat.

Anem als consells.

Primer: tal i com ja hem anunciat repetidament, només el podrem veure després de la posta de Sol, i relativament baix sobre l’horitzó oest. Per tant, imprescindible trobar un lloc amb bona visió a l’oest i amb un horitzó el més pla i obert possible. Valdran molt llocs, ja que tampoc no necessitem el millor dels horitzons. Però bàsicament haurem d’evitar edificis alts o arbres a prop. A Sant Cugat, per exemple, un lloc absolutament ideal és el parc del Turó de Can Mates.

Segon: necessitem uns prismàtics. Sí, aquest cometa el podem veure amb l’ull nu, però la seva localització sense prismàtics pot ser molt complicada. A més, la cua només la veurem amb l’ajut d’algun instrument. Uns prismàtics senzills ja faran.

Tercer: l’hora. Aquest és potser el “secret” del tema. De fet, els meus dos primers intents de localitzar al Panstarrs varen fracassar estrepitosament. No va ser fins a jugar bé amb l’hora que el vaig poder veure, ara si sense cap problema, i mostrar-lo a la gent que tenia al meu voltant. Anem, doncs, a parlar un xic sobre l’hora.

Com he dit, el cometa segueix molt de prop al Sol. Quan el Sol s’ha amagat, queda encara molta llum de dia, que impedeix que el Panstarrs es pugui veure. S’ha d’esperar pacientment a que vagi caient la foscor de la nit. Però, cura! El cometa va baix, i per tant també es pondrà molt d’hora. Si el busquem massa entrada la nit ja no el trobarem.

Aquí teniu l’hora ideal, a la qual NO PODEU FALLAR: és una finestra que va des de les 19:45 a les 20:15 hora local catalana. Això és vàlid per a aquests propers dies.

Abans de l’hora indicada, hi ha massa llum. Després de les 20:15, el cometa ja haurà baixat massa i s’estarà quasi amagant per l’horitzó.

Quart: cóm buscar-lo. Sí, si, ... ja ho sé, falta explicar això. Ara hi vaig.

La idea és posar-se còmode (preferiblement assegut), i escombrar amb els prismàtics el cel per sobre de l’horitzó oest. La millor forma de fer-ho és apuntar a l’horitzó (hey! Assegureu-vos que el Sol ja no hi és, eh? A l’hora que us he indicat, el Sol ja fa una mitja hora que s’ha amagat) i pujar lentament en alçada mentre es mira.

Si no el veieu, és que esteu apuntant en lloc incorrecte, ja que, per sort, el cometa és clarament inconfusible vist amb prismàtics. Llavors torneu a començar l’escombrat.

Quan el veieu, el primer que heu de fer és el següent: sense deixar de mirar-lo pels prismàtics, separeu lentament els ulls dels instruments i fixeu-vos en la part del cel (lloc, alçada) on esteu apuntant. D’aquesta forma, ara ja podreu apuntar quasi a la primera cada cop que el vulgueu tornar a enfocar. A més, amb un xic de xort, ara el podreu veure fins i tot amb l'ull nu, com una petita "estrella".

Tenim cometa per dies, no patiu. Tot i que anirà perdent lentament lluminositat, encara el podrem veure unes setmanes. Cada dia, l’hem de buscar un xic més al nord (és a dir, anat de l’oest a l’oest nord-oest).
(Fotografia: Joan A. Català. Cometa Panstarrs C/2011 L4 des de Falset)


Aprofito per compartir amb vosaltres algunes de les fotografies que he fet, emprant només una càmera reflex normal i un trípode. Aquestes fotos estan fetes des de dalt del castell de Falset, el divendres dia 15 de març.

No descarto organitzar, aquests dies propers, una observació oberta a tothom. Prismàtics + telescopi, i a partir de les 20:15, l'espectacular Júpiter. Horaris ideals per a tota la família, abans de sopar.Deixeu que m'ho acabi de pensar...

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP