Des del seu descobriment, l’any 2004, aquest asteroide ha preocupat molt als científics. En efecte, la seva òrbita, propera a la Terra, el converteix en un autèntic “killer”, una bomba de rellotgeria.
Tant és així, que fa uns anys els càlculs més precisos indicaven una probabilitat no menyspreable d’impacte l’any 2029, o encara més l’any 2036.
Amb una dimensió d’uns 300 metres, el xoc d’Apophis contra el nostre planeta seria devastador, desencadenant una explosió de l’ordre dels 500 megatones, més de 10 vegades més potent que la bomba atòmica més destructora que mai l’home ha detonat.
Fa ja un temps que pràcticament es va descartar l’impacte del 2029. Però quedava el 2036 com una amenaça propera.
El passat mes de gener, Apophis va fer una de les seves passades prop nostre. Va ser com un avís, com un “eh! Soc aquí!”. En aquest pas, a partir de precises dades de radar, es van refinar les dades orbitals, en un intent d’avaluar el perill per l’any 2036.
Les bones notícies és que també s’ha descartat el xoc de l’Apophis per al 2036. Més encara, les probabilitats d’impacte per a l’any 2068 (el següent potencialment perillós) s’han calculat en 0,0005%. Tot un respir.
Les reflexions que se m’acuden són vàries.
En primer lloc, la consciència del dinamisme de l’univers. L’enorme joc de billar que els déus han jugat durant milions d’anys amb els planetes. Joc en el què la Terra ha patit en més d’una ocasió l’impacte d’objectes que han transformat per sempre la història d’aquest bonic planeta blau. La seguretat més absoluta de que és, simplement, una qüestió de temps.
En el cas de l’Apophis (que, tot i ser gran, és lluny de constituir un perill per a la supervivència de la vida), hem descartat 2029, 2036 i quasi 2068. Però,... què passarà després? Sempre serà així, sempre descartarem?
Arribarà el dia en el què haurem de tirar d’alguna d’aquestes eines. Serà inevitable. Siguin tractors espacials que modifiquin l’òrbita dels destructors, o projectils que els esmicolin.
I com que sabem que acabarà passant, més val que anem invertint en aquestes coses, en aquestes “vacunes”, abans no sigui massa tard. Com a dada, el programa NEO de la NASA, creat fa anys justament amb el sol objectiu de detectar, i seguir, tots els objectes potencialment perillosos per a la Terra, té ja catalogats milers d’asteroides i cometes. I creixent.
Que haguem descartat l’Apophis per als propers anys no vol dir que demà no es descobreixi un nou asteroide o un cometa en curs de col•lisió.
La tercera reflexió és que semblaria, en el cas de l’Apophis, que aquest objecte és un nouvingut al nostre veïnat. Penso que si fos un asteroide que hagués estat per aquí durant desenes o centenars de milions d’anys, ja s’hagués produït la col•lisió. És probable, doncs, que l’Apophis hagi estat pertorbat “recentment” (milers d’anys?) i recol•locat en una nova òrbita que el converteix en el perill que actualment és.
Finalment, penso en l’extraordinària complexitat de la natura. En cóm la vida s’ha obert camí, i ha evolucionat, convertint catàstrofes en oportunitats. Algun dels impactes històrics es calcula que pràcticament varen esterilitzar la Terra (el cometa responsable de l’extinció dels dinosaures seria “petit” comparat amb aquests altres monstres esterilitzadors). I, malgrat tot, la vida va tirar endavant. Es va refer. Espècies que mai no coneixerem es varen extingir, però en varen aparèixer d’altres.
Mentre pensem això, l’Apophis ens mira des de l’espai, potser impacient per la cita que segur té amb nosaltres. Una cita que, la veritat, no em fa gens d’il•lusió, i que espero que puguem cancel•lar definitivament, i no només ajornar-la.
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada