dijous, de setembre 19, 2013

Bon dia, Júpiter!

Quan us lleveu ben d’hora al matí, i mireu per la finestra, no us estranyeu de veure una llum molt brillant sobre de l’horitzó est. No es tracta pas d’un avió estàtic. Ni d’un objecte misteriós vingut d’altres móns.

Es tracta, ni més ni menys, que del planeta més gran del Sistema Solar. Júpiter.

Aquests dies, a les 6 del matí, Júpiter ja és força alt sobre l’horitzó, perfectament visible, i inconfusible gràcies a la seva intensa lluentor. A les 7, ja de dia i sense estrelles, el podem encara veure brillar, més cap al sud-est, com resistint-se a desaparèixer  esborrat per la potent llum del Sol que està a punt de sortir.


Quan us renteu les dents mirant per la finestra, o badalleu davant del balcó, dediqueu-li una mirada a aquest punt tan brillant. La llum que ens envia ha sortit del Sol uns 90 minuts abans, rebotant a les capes altes de la densa atmosfera de Júpiter, i viatjant cap al nostre planeta. La llum que ara entra per la vostra retina ha estat allà, i, si pogués parlar, ens explicaria històries potser increïbles sobre aquell món.

Júpiter és tan gran que hi cabrien més de 1.300 Terres en el seu interior. Aquest gegant, però,és un projecte fracassat d’estrella. Massa petit com per a poder entrar en la selecta categoria dels sols, s’ha de conformar sent un enorme cos fred, pràcticament gasós.

Vist a través d’un telescopi, fins i tot amb els més modestos, aquest planeta és una delícia per a l’observador. Sense cap dificultat, es poden veure els colors ataronjats i groguencs de la seva atmosfera, colors que s’alineen en bandes paral·leles a l’equador. 

No penseu pas que l’atmosfera de Júpiter s’assembla a la nostra, ja que està formada bàsicament per hidrogen i heli, i per ella circulen enormes tempestes i remolins, de mida superior a la Terra, que perviuen durant desenes d’anys.

Amb més de 60 satèl·lits coneguts, aquest planeta és la reina, en un tauler d’escacs que domina el rei Sol.

Així que ja ho sabeu. Tot un senyor planeta, que ens donarà el bon dia durant setmanes. Només cal mirar per la finestra, direcció sud-est, per saludar-lo.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP