diumenge, de setembre 08, 2013

Serà el cometa ISON un espectacle a final d'any?

El cometa ISON C/2012 és de camí. Ja hem vàrem parlar en aquest blog fa uns mesos.

Sempre esperem el “cometa del segle”, aquell que es pot veure a llum de dia, i que, al capvespre o abans de sortir el Sol, deix veure cues espectacularment grans i brillants al cel. De vegades, algun anunci de cometa ens fa pensar que aquesta joia ideal s’apropa. Malauradament, en la majoria dels casos, els cometes que arriben es queden curts respecte de les previsions optimistes. Tot i això, la visita d’un cometa brillant sempre ha de ser un avís a navegants, i hem d’estar preparats. No fora que ens els perdéssim, si resultés ser l’escollit.
El cometa ISON va ser descobert per astrònoms russos ara fa un any, mentre buscaven objectes potencialment perillosos per a la Terra. Ràpidament, es varen calcular els paràmetres orbitals d’aquesta roca de gel, i es va veure que el seu recorregut el portaria a passar ben a prop del Sol, a finals de novembre d’enguany.
En les regions més allunyades del Sistema Solar, es calcula que existeixen milions de cossos, de mides variades. Fa quasi 5 mil milions d’anys, quan el Sol i els planetes es van formar a partir d’un immens disc, aquests van anar netejant la part interna del Sistema Solar, atraient o expulsant al material sobrant. Però a l’exterior, aquests objectes sobreviuen. Fins que, algun d’ells és pertorbat per l’atracció gravitatòria d’un cos proper o per algun dels milers de planetes nans que habiten les regions més fredes i fosques del Sistema Solar. Comença, així, una nova òrbita, un llarguíssim viatge que el portarà lentament cap a l’interior, cap al Sol.
 
Imatge: el creixement del cometa 17P/Holmes, fotografiat l'any 2007 des de Falset. Joan A. Català

Aquest tipus de cometes primerencs poden, simplement, fondre’s o desintegrar-se per l’escalfor del Sol en el seu primer pas prop de l’estrella, però de vegades sobreviuen, i surten per l’altre costat de l’astre rei convertits en objectes brillantíssims, i amb llargues cues. El que els fa brillar, amb ells i a les cues, és la volatilització del material que els forma, principalment gel i altres gasos, al ser escalfats pel Sol.
La previsió per l’ISON és bastant prometedora. A començaments de desembre, al voltant dels dies 10 a 14, el cometa podria ser un autèntic espectacle abans de l’alba. La cua, vista des d’un lloc fosc, podria ocupar una bona part del cel que veiem!
Bé, aquestes són les previsions actuals. Tot i això, haig de dir que fa uns mesos les previsions eren, encara, més optimistes. Sembla que els cometes primerenc tenen tendència a començar la volatilització dels seus materials quan encara són lluny del Sol, aixecant d’aquesta manera expectatives massa exagerades. Ara, que es tenen més dades de l’objecte, les previsions s’han moderat una mica.
El que sembla bastant provable és que superi al cometa que ens va visitar a començaments d’any, el Panstarrs. I l’aparició d’aquest va ser bastant satisfactòria, permetent fotografies amb una simple càmera i un trípode.
Per tant, hem d’estar al cas. Des d’aquest blog avisaré si la cosa es posa interessant.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP