divendres, de desembre 06, 2013

Atenció a les properes observacions d'Estels i Planetes

Les nits de l’hivern són realment fantàstiques per a observar el cel. Habitualment, l’atmosfera està neta i amb menys pol·lució que durant la resta de l’any. A més, es fa fosc molt d’hora, i a les 7 del vespre un ja pot estar gaudint de l’observació.

A les portes de vàries observacions que tenim programades des d’Estels i Planetes a Sant Cugat i a Bellaterra, tant per a grups concertats com també per a públic en general (aquestes darreres les anunciarem properament en el blog), us comento a continuació alguns consells per a gaudir millor d’aquestes activitats.
A poc que us hagueu fixat, des de fa ja unes setmanes, es veu, al vespre, una “estrella” brillantíssima, que de moment pot semblar un avió de tan lluenta que és. Aquesta “estrella” no és tal, sinó que es tracta del planeta Venus. Venus ens mostra fases com la Lluna, per efecte de la perspectiva amb la que el veiem. Vist a través un modest telescopi, el planeta ens sorprendrà aquests dies amb una fina fase decreixent, que s’anirà tancant cada dia que passi.

Venus té una atmosfera extraordinàriament densa (i corrosiva!), que ens impedeix observar cap detall de la seva superfície. Per tant, al telescopi, el més interessant del planeta és veure, justament, la fase (més d’un nen, quan la veu per primera vegada, exclama “Mira! La Lluna petita!”).
Lentament, Venus es va amagant per ponent amb el pas de les hores. A les 8 del vespre ja és molt baix sobre l’horitzó, i en les properes setmanes encara s’amagarà més de pressa. Això vol dir que si volem veure Venus ens hi haurem de posar molt d’hora, i a les 7 del vespre estar ja a lloc i observant.

Aquestes nits, quan Venus ja s’ha post, un altre objecte molt lluent comença a aixecar-se per l’est. És el gegant Júpiter, que agafa el relleu de Venus com “l’estrella” més brillant que podem veure al firmament. Júpiter sortirà més d’hora cada dia que passi. Actualment, a partir de les 9 del vespre, aproximadament, ja en podrem gaudir, tot i que encara serà força baix.
Vist al telescopi, Júpiter és una meravella. El seu disc gran ens mostra tonalitats de color vermelloses i groguenques, en forma de bandes equatorials. Són, ni més ni menys, que enormes formacions de núvols a les seves capes més altes de l’atmosfera (no són pas núvols d’aigua, però, sinó de diferents gasos, com ara amoníac).

De seguida, qualsevol podrà observar, en l’ocular, alguns dels principals satèl·lits de Júpiter, els mateixos que va descobrir Galileo. Els 4 satèl·lits més grans del planeta juguen a fet i amagar entre ells, i amb el pas de les hores un pot notar com canvien les seves posicions.
 Però, sens dubte, l’objecte més espectacular del que podrem gaudir en les observacions que realitzarem properament serà la Lluna.

El satèl·lit de la Terra és, moltes vegades, el gran oblidat. I, de fet, els detalls que ens mostra al telescopi no tenen rival. A menys de 400.000 quilòmetres de distància, la visió de la Lluna és espectacular.
Zona dels Apenins lunars. Joan A. Català 
Com norma general, les millors visions de la Lluna les tindrem en Lluna creixent o minvant. De fet, quan la Lluna és plena es poden veure pocs detalls, ja que la llum del Sol cau sobre el nostre satèl·lit en vertical, i no produeix ombres ni relleus. En canvi, amb una Lluna creixent, si apuntem el telescopi cap al lloc on l’ombra dóna pas a la part il·luminada, veurem la seva orografia increïble, amb llargues ombres projectades pels pics i serralades. I els cràters estaran plens de detalls interessants.
Amb Lluna decreixent la cosa funciona igual. Però és més incòmode l’observació. La decreixent sempre és al cel a partir de la matinada, mentre que una Lluna creixent ja és visible al vespre.
De forma que, quan vulguem observar la Lluna, ho farem preferiblement quan és en fase creixent, i ens hi podrem posar a partir que es faci fosc.

És habitual, en les observacions que fem a Estels i Planetes, que muntem una petita càmera de vídeo especialitzada en el telescopi, connectada a la pantalla d’un ordinador portàtil. Si hi ha nens (vaaaaaal!!! I adults tambééééé), els deixem manegar els controls del telescopi per a moure’l lentament mentre tothom mira la pantalla. És ben bé com si s’estigués pilotant una nau que sobrevola les muntanyes i els cràters de la Lluna!
Venus, Júpiter i la Lluna. Aquests seran, doncs, els objectius de les properes observacions.

Per acabar, alguna recomanació.
Sobra dir que cal venir ben abrigat. L’astronomia és una activitat que es realitza de forma estàtica, mentre es mira el cel a ull nu, o s’espera a la cua per a poder veure a través de l’ocular del telescopi mentre es segueix amb la vista el làser de l’astrònom que ens va assenyalant objectes al firmament. Al cap d’una estona, si no es va ben preparat, el fred va calant.

Portar alguna cosa per picar sempre ajuda, especialment si s’ha vingut amb nens.
En principi, no cal portar llanterna, perquè amb Lluna creixent ja ens hi veurem suficient. Però si algú en porta, evitar la llum blanca, que fa que les nostres pupil·les siguin menys sensibles a la llum feble. El millor són els frontals de llum vermella.

Finalment, recomano que porteu moltes preguntes, dubtes i curiositats. Entre tots podem passar una estona molt entretinguda, en mig d’històries d’estrelles llunyanes, de planetes misteriosos, i contemplant un univers ple de coses increïbles que no ens acabarem.
 

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP