dimarts, de gener 07, 2014

El 20 de gener tenim una cita: "Desperta Rosetta!"

L’any 2004, l’agència espacial europea (ESA) va llançar una de les seves missions més complexes i emblemàtiques. La sonda Rosetta, la missió de la qual és, ni més ni menys, que posar-se al costat d’un cometa, aterrar-hi, i estudiar el seu comportament durant els mesos que el cometa s’aproparà al Sol.

El cometa escollit es diu 67P/Churyumov-Gerasimenko, i es tracta d’un objecte periòdic, és a dir, d’aquells que retornen periòdicament després de cada pas a prop del Sol. És una roca de pols i gel d’uns 3 x 5 quilòmetres.


La Rosetta, com deia, s’aproparà suaument al cometa. Ho ha de fer així, suaument, perquè ha d’aconseguir aparellar-se gravitatòriament amb el cometa, i atès la baixa gravetat d’aquest, la maniobra no serà senzilla.

Quan això s’hagi aconseguit tindrem imatges extraordinàries de com és un cometa. Però, a més, la Rosetta farà que una altra sonda més petita aterri sobre la superfície, amb la qual cosa les imatges i dades poden ser espectaculars. Com que s’aprofitarà el pas proper pel Sol del cometa, s’espera veure i poder estudiar tot el que els hi passa a aquests objectes quan arriben als dominis de l’astre rei.

Bé, però el motiu d’aquest petit article és perquè la Rosetta ha estat dormint, en estat d’hibernació, des que va ser llançada. Porta així quasi 10 anys. I el proper dia 20 de gener la ESA la despertarà!


Però no es despertarà de qualsevol forma, no. Per a donar visibilitat a la missió, la ESA ha llançat un concurs a tot el món, en el que es demana al públic que faci un petit vídeo, amb el motiu de despertar a Rosetta (“Wake up Rosetta!”). Els 10 millors vídeos seran transmesos cap a la sonda, i serà la seva recepció la que farà sortir a la Rosetta del seu llarg somni. A més, els guanyadors obtindran regalets de la ESA, i els dos millors fins i tot seran convidats al centre de control de l’Agència per a presenciar en directe, el proper mes de novembre, l’aterrament sobre el cometa.

Podeu trobar més informació, així com les bases del concurs, a la pàgina facebook de la missió: https://www.facebook.com/RosettaMission?sk=app_380544765399431&brandloc=DISABLE&app_data=dlt-1

A veure si algú s’anima!

En alguna de les històries favorites de quan érem nens, un atractiu príncep treia a la princesa del seu estat catatònic amb un petó. En el cas de la Rosetta, el petó seran els vídeos que rebrà tot de sobte el 20 de gener.


Caldrà esperar a que es desperti correctament i de bon humor, després de 10 anys. Li esperen, a ella i als que ho seguirem des d’aquí, moltes emocions. Per endavant, una missió de les que, segurament, faran història.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP