diumenge, de febrer 09, 2014

Un cap de setmana d'observacions

Ha estat un cap de setmana amb doblet. Dues observacions una divendres i l’altra dissabte. La del divendres per famílies de l’escola Joan Maragall de Sant Cugat, i la de dissabte per membres del Banc del Temps.

Començaré per comentar la de divendres. L’assistència va ser força nombrosa. Nenes i nens extraordinàriament atents i interessats, amb edats que devien oscil·lar entre els 6 i 10 anys, i que varen convertir aquella sessió en una de les més satisfactòries per a qui us escriu.
El meu amic, en Xavi, i jo ens vàrem multiplicar per a poder atendre a les intel·ligents preguntes de la canalla.
Les imatges de la Lluna i de Júpiter varen ser força espectaculars, a pesar dels núvols fins i alts que enteranyinaven el cel. Personalment, mai me’n cansaré d’escoltar les exclamacions dels menuts quan veuen els cràters de la Lluna per primera vegada. Els seus pares i mares també varen poder seguir les explicacions i observar pel telescopi.

Haig de dir que el nivell de coneixements dels nens que varen venir era sorprenent per la seva edat. Felicitats als nens i nenes, als seus pares i mares, i a l’escola!

La Júlia és la primera que ens ha fet arribar el seu dibuix, inspirada, com diu el seu pare, pel que va veure la nit de divendres. Una Lluna creixent, plena de cràters, estrelles, i el planeta Júpiter. Gràcies, Júlia, ... m'han agradat molt els teus dibuixos i les preguntes que vares fer, i t’espero en properes sessions, val?




Encara amb el bon gust de boca de l’observació comentada, vàrem afrontar un dissabte meteorològicament complicat. A l’hora prevista per a l’observació plovia finament a Sant Cugat. Tot el dia havia estat molt tapat. L’observació semblava impossible.
Però vet aquí que el grup d’assistents que venien des de Barcelona ja estaven en camí, i després de rebre’ls a l’estació de ferrocarrils, i a la vista que començaven a formar-se algunes clarianes al cel, vàrem decidir esperar una estona, en una cafeteria, a l’evolució del temps. Una hora després plantàvem el telescopi,  i començàvem una sessió improvisada per a un petit grup d’unes 10 persones.
A pesar dels núvols, els assistents varen poder gaudir de la Lluna i de Júpiter, amb imatges força correctes, que els varen impressionar. Vàrem parlar dels moviments del cel, de les immenses distàncies, de la formació de la Lluna, i dels cometes. Tot això mentre fèiem cua per mirar pel telescopi, o repassàvem algunes fotografies realitzades des del meu observatori de Falset.



Em sap molt de greu per a les persones del Banc del Temps de Sant Cugat que s’havien apuntat i que, en vistes de l’estat del cel, varen decidir no sortir de casa. El que finalment poguéssim observar s’ha de considerar un fet afortunat, i personalment no hagués recomanat a ningú desplaçar-se en aquelles condicions. Dit això, la deessa de la fortuna va premiar als que es van presentar. Per a tots aquells que no vàreu poder venir, no us preocupeu, que repetirem convocatòria.
Vull agrair a tots els assistents a les sessions que organitzem el seu interès i suport. És gràcies al seu entusiasme que seguim fent aquestes observacions. Ens donem per ben pagats mirant les cares de sorpresa, o escoltant les exclamacions d’admiració quan la gent mira a través de l’ocular.

Ara fa ja 6 anys que mantinc, de forma ininterrompuda, aquest blog. Per celebrar-ho hem estrenat targetes d’Estels i Planetes:


Espero que us agradin!

1 comentarios:

Anònim ha dit...

Gràcies a tu. És un plaer venir a les observacions astronòmiques que muntes (tot i que no vaig poder assistir a aquesta darrera). Penjo, per a qui encara no l'hagi vist, l'article amb entrevista incorporada que et vam fer a la revista digital de l'escola: http://vacacegamaragall.wordpress.com/2013/12/19/estels-i-planetes-lastronomia-a-labast-de-tothom/
Cordialment,
Carles Claraco

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP