divendres, de maig 23, 2014

De nou a 8TV, tot esperant la pluja d’estrelles d’aquesta matinada

Quan llegiu això, ja sabrem si l’esperada pluja d’estels per a la matinada del divendres 23 al dissabte 24 ha estat una realitat.

Per parlar d’això, la periodista Ruth Jiménez m’ha tornat a convidar al seu programa Migdia de 8TV.
He sortit en directe cap a les 13.40 aproximadament. La gent que treballa al programa de la Ruth la veritat és que t’ho posa molt fàcil. Els tècnics són molt atents i agradables, i això t’ajuda a passar una mica els nervis mentre esperes, a l’entrada del plató.


La qüestió realment important serà confirmar l’espectacularitat de la pluja anunciada. L’horari no ens és gens favorable, ja que el màxim es preveu cap a les 9 del matí de dissabte, per tant a ple dia. Els americans podran tenir més sort.

Tot i això, i com explico a la intervenció de 8TV, les pluges d’estrelles, que provenen de les restes dels cometes, són bastant complicades de predir, i ben bé podria ser que hores abans, de matinada nostra, es pogués gaudir d’un bonic espectacle.

Les esperances es deuen a que serà la primera vegada que la Terra travessarà l’òrbita del cometa 209P/Linear, que durant més de cent anys haurà estat omplint el seu camí de petits fragments. Per tant, el nombre i densitat de fragments podria ser important, i això donar lloc a una pluja d’estrelles notable.

La meva recomanació: si un se’n va a dormir tard aquesta nit de divendres, que aixequi la vista al cel, en direcció nord, intentant trobar un lloc poc il·luminat i amb el cel més fosc possible. Si no es té a ma aquest cel ideal, pujar a la terrassa de casa, per sobre de l’enllumenat del carrer és un mal menor.

Pels més atrevits, llevar-se cap a les 5 de la matinada i donar una ullada. Mai se sap.

I per a tots aquells que quedeu amb la colla i agafeu el cotxe de matinada, per anar cap a Collserola, si viviu prop de Barcelona, o a qualsevol altre indret allunyat de la ciutat, aneu amb cura per la carretera. Recordeu: les pluges d’estrelles es veuen quan un ja ha aturat el cotxe i s’ha estirat tranquil·lament al terra. Conduir és incompatible amb mirar al cel.


Una darrera raó per a intentar-ho: aquestes coses s’han de provar. Perquè .... i si? Mira que si fos realment espectacular i t’ho perds! 

En qualsevol cas, si observeu, gaudiu de la nit, del cel i de la companyia. I, com sempre recomano, mentre espereu veure les fugisseres deixeu volar la imaginació veient sols llunyans penjats dalt del cel.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP