dimecres, de gener 21, 2015

Encara no coneixes el Montsec i el seu cel?

Aquesta setmana he tingut l'oportunitat de visitar la zona del Montsec, i  molt especialment el Centre d'Observació de l'Univers ubicat dins el Parc Astronòmic del Montsec (http://www.montsec.cat i http://parcastronomic.cat).

I us haig de dir que he quedat molt impressionat per tot el que he vist.

Aquesta regió de Catalunya és relativament poc coneguda, a pesar que té un atractiu inqüestionable per l'amant de la natura i de la cultura. Llocs com el petit poble d'Os de Balaguer, amb el seu castell. O el Monestir de les Avellanes. Per no parlar dels penya-segats i dels congostos de Terradets o de Mont-Rebei. El paisatge és dur i magnífic. Muntanyes i roques que s'aixequen de la vall i formen una paret imponent que separa la Noguera del Pallars Jussà.

Però l'estrella, i mai més ben dit, és el cel. Un cel que ha obtingut el certificat de reserva "Starlight", un títol que s'atorga internacionalment als millors cels del planeta. Als més transparents i menys contaminats i afectats per la llum. Un autèntic paradís per a l'observació de l'univers.

Amb l'objectiu de compartir aquesta meravella natural amb el públic, es va constituir el Centre d'Observació de l'Univers (COU), ubicat molt a prop del poble d'Àger. Amb unes instal·lacions modernes i enfocades a la divulgació, és el destí perfecte per a famílies que vulguin gaudir del cel de la zona. 

El COU disposa d'exposicions, i telescopis (inclosos solars) manegats per educadors i divulgadors. I la joia de la corona: l'anomenat "Ull del Montsec", un espectacular planetari, equipat amb còmodes butaques, des de les quals es pot gaudir d'una simulació del cel que et deix bocabadat. Però és que aquest planetari no és gens comú. És capaç d'obrir una de les seves parets i mostrar el cel real de la nit! Actualment, el planetari està sent millorat amb capacitats de projecció 3D, per a major gaudiment de l'audiència.

El vaig poder visitar de la ma del seu Director Científic, en Salvador Ribas, amb el que apassionadament vàrem compartir converses que em deixaren amb ganes de més. En Josep Vilajoliu, responsable de la Gestió Econòmica del Parc Astronòmic del Montsec, es va encarregar de proporcionar-me informació extensa sobre les activitats que es fan al Parc.

Vaig tenir la sort de viatjar acompanyat pel millor guia possible en el meu recorregut per la regió. En Jaume Leon, de Lleida i Tu (http://www.lleidaitu.com), és un gran coneixedor dels llocs d'interès i una inesgotable font d'informació, anècdotes i històries. En Jaume gestiona l'agència perfecte per planificar una visita a gust de qualsevol (l'oferta d'activitats és molt complerta).


Paisatge, muntanyes, rapinyaires, pobles amb encant. Campanes i castells. Parapent, escalada, i excursionisme. Monestirs. Bon menjar. La seva gent. I un dels millors cels del món. 

Es pot demanar més?

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP