dissabte, d’agost 01, 2009

El cel aquest mes ... d'Agost

(feu click en l'imatge per a ampliar-la)


El rei absolut d'aquest mes d'Agost és Júpiter. Amb la seva lluentor, serà l'objecte més brillant, amb molt, del cel nocturn (exceptuant la Lluna, és clar!)

Simplement, alceu la vista al cel, a partir de els onze de la nit, en direcció Est-Sudest... i allà el veureu. Cap altre objecte us el pot fer confondre... serà el punt més brillant que veureu.

Amb prismàtics, podreu observar fàcilment el ball continu dels seus satèl·lits, que en poques hores (minuts) van canviant de posició, de vegades amagant-se darrera o davant del planeta, i reapareixent hores després per l'altre costat. Recordeu que esteu veient els 4 satèl·lits més brillants de Júpiter, que ja van ser descoberts per Galileo (Io, Europa, Ganímides i Calixto).

Si podeu observar amb un petit telescopi, la visió serà meravellosa. El tamany del disc del planeta, vist des de la Terra, és considerable, i veureu les taques i bandes de color de la seva atmosfera gasosa.
I atenció a la pluja d'estels més famosa: les conegudes "llàgrimes de Sant Llorenç", o "Persèides". Aquest any, el seu moment culminant serà la nit del 12 d'Agost. No us la perdeu.


Com observar? Acomodeu-vos en una hamaca o similar, i simplement mireu al cel., preferentment en direcció Nord. Conteu els estels fugaços que veieu per hora, val? Tot i que NO ESTÀ GARANTIT res (cada any és diferent, i hi ha factors con la pol·lució lumínica, si hi ha Lluna o no, núvols, etc., que afecten), aquesta pluja d'estels acostuma a portar unes quantes desenes d'estels fugaços per hora.
Si voleu saber què són en realitat les pluges d'estels, llegiu en aquest blog l'article http://estelsiplanetes.blogspot.com/2009/05/que-son-les-pluges-destels.html

2 comentarios:

Francesc (z30fba) ha dit...

Bon dia (o millor: bona nit, que és quan es veu millor el cel):

Més que un comentari, és una pregunta (o vàries): hi ha alguna efemèride aquests dies de finals d'agost en relació a Mart ? He sentit dir que havia de passar alguna cosa(*) que fa molts anys que no passa, tants que ningú viu ho ha vist mai, i que no tornarà a passar fins també d'aqui a molts anys.

(*) El que he sentit dir no m'acaba de quadrar: que Mart brillaria tant com la lluna ... A part de la possible exageració, no serà més aviat Júpiter, tal com molt bé expliques ? Però llavors, tan poc sovint passa, que Júpiter brilli tant ?

Gràcies per avançat, i endavant amb aquesta pàgina, que està molt bé !

JAC ha dit...

Hola Francesc,

què bé trobar-te per aquí! :-))))))

Doncs com be ja sospites, és absolutament FALS! Internet en va ple, i m'han preguntat molt sobre el tema.

Com he dit alguna vegada contestant aquest tema, el dia que veiem a Mart com la Lluna ja podem despedir-nos de tot!

Mai cap planeta, o altra cos, brillarà tant com la nostra Lluna (excepte el Sol, és clar!) Si mai un comenta o asteroid, per exemple, s'apropés tant que brillés com la Lluna... bé, estaríem al davant d'un cataclisme.

L'objecte que brilla més en el nostre cel nocturn ara per ara, a part de la Lluna, és Júpiter per la nit (magnífic, inconfusible), i Venus (a la matinada, encara més brillant que Júpiter!).

Ah, i per cert, Mart el trobareu també de matinada, a la vora de Venus, poc abans de la sortida del Sol mirant a l'Est, i brillant modestament.

Gràcies per preguntar.... i records!

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP