divendres, d’agost 28, 2009

El cel aquest mes de... Setembre


Júpiter segueix sent, durant el mes de Setembre, el rei de la nit. És inconfusible, brillant més que qualsevol altre objecte del cel de la nit... excepte Venus a la matinada i.... la Lluna és clar!

Precisament, la nit del 29 de Setembre tindrem una conjunció de la Lluna amb Júpiter: els dos estaran molt junts, i serà una bona visió. En l'esquema podem veure la posició de la Lluna el dia 28 i el 29, cal a les 9 i mitja del vespre (després de la posta de Sol) i mirant cap al Sud-Est.

És una bona ocasió per a ensenyar-li als vostres (als nens) la lluentor de Júpiter i explicar-lis que no és una estrella, sinò un planeta.
Però és que, a més, la Lluna jugarà també amb Venus la matinada del dia 16. Aquest diar, estarà amb conjunció amb Venus, veient-se els dos molt propers a la matinada, just abans de la sortida del Sol. Si Júpiter brilla, espereu a veure a Venus!!!! És una passada de lluentor.

Per a tots aquells que us lleveu d'hora, mireu cap a l'Est durant els dies 15, 16 i 17, i veureu a Venus al costat de la Lluna.

2 comentarios:

Anònim ha dit...

Estimat mestre: la fortuna ha volgut que el proper 19 d’octubre marxi una setmana a Tunísia amb uns amics. Sembla que dormirem totes las nits al desert. No lluirà la Lluna. Tinc entès que el desert es un bon lloc per mirar els estels. Algun consell especial? Gracies per endavant. AX

JAC ha dit...

Qué bé, quina sort!

Doncs si, com bé dius el desert és un lloc molt maco per a gaudir del cel nocturn, entre d'altres coses per la manca de pol·lució lumínica.

Simplement suggerir-te que t'emportis els teus prismàtics (per no dirt-e el teue stimat telescopi).

Des d'aquelles latituts (uns graus més al sud que nosaltres), i durant l'octubre tindràs una visió magnífica de Pegaso i de la Galàxia d'Andròmeda, que veuràs a simple vista (mirant Sud, a mitja nit, bastant alt en el cel en les teves latituds).

Ja ens escriuras després una crònica, eh????

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP