dissabte, de setembre 05, 2009

Un planeta germà a simple vista?

Venus podria ser un planeta germà de la Terra.


Bé, o això es creia fins que es varen enviar les primeres sondes en la segona meitat del segle passat.

Per dimensió, similar al nostre planeta, i per posició dins el Sistema Solar (Venus és el segon planeta per distància al Sol, i la Terra ve a continuació) es pensava que aquest món podia presentar característiques semblants a les què existeixen aquí.


La realitat és molt diferent.
Venus té una atmosfera extraordinàriament densa, formada per una mescla de gasos entre els que es troben alguns fortament corrosius, com l’àcid sulfúric. Aquesta atmosfera actua amb un enorme efecte hivernacle, que fa que les temperatures s’enfilin més enllà dels 500 graus.


De fet, les primeres sondes que s’hi van enviar varen ser destrossades per la bestial pressió exercida per l’atmosfera de Venus. Es calcula que les sondes Venera, enviades per la URSS allà pels anys 70, van morir esclafades quan encara les faltaven uns 20 Kms per a aconseguir tocar la superfície (on la pressió encara és més gran!).


Bé, doncs sembla que de germà de la Terra... res de res!


Anem al tema pràctic: com identificar Venus en el nostre cel.

Començaré dient que, precisament gràcies a la densa atmosfera i a la seva composició, la capacitat que té aquest planeta de reflexar la llum del Sol és molt gran... la qual cosa, unida a la relativa poca distància que el separa de nosaltres (“només” 41 milions de Kms en el moment de màxim apropament), el converteix en un extraordinari far del cel.

Res, excepte la Lluna i el Sol, brilla més en el cel que Venus. La seva llum és impressionant, i he arribat a llegir que en alguns anys de màxim apropament la llum que rebem d’ell ha arribat a produir ombra.


Com planeta inferior que és (anomenem “inferiors” als planetes que estan més a prop del Sol que nosaltres), Venus ens presenta fases (com la Lluna). Això és molt fàcil de visualitzar amb l'ajut del dibuix: quan Venus passa “pel davant” del Sol, vist des de la Terra, no el veiem (equivalent a la Lluna nova). Si el poguéssim veure quan passa “pel darrera” del Sol el veuríem tot il·luminat (com la Lluna plena).




El fet és que Venus “juga” amb al Sol. És clar, això és un efecte de la nostra perspectiva. A mesura que Venus es mou al voltant del Sol, va canviant la seva posició relativa: unes vegades precedeix al Sol en el nostre cel (és a dir, es mostra en el cel ABANS de la sortida del Sol), i d’altres vegades segueix al Sol (és a dir, es mostra després de la posta de Sol).

Mai no se separarà gaire del Sol, vist des de la Terra. Precisament, per ser un planeta inferior, es mourà entre la dreta i l’esquerra del Sol, en el nostre cel, però ben apropet d’ell.

No busqueu mai, per tant, Venus a mitja nit! Sempre a la posta de Sol (i poques hores després), i a la sortida del Sol (i poques hores abans).

Per a cada període, serà necessari consultar webs especialitzades, revistes, o programes de càlcul i simulació per a saber si l’hem de buscar de vespre o de matinada. En una secció que properament obriré en el blog us aniré informant de forma senzilla de la posició en el cel dels planetes.

Finals del mes de Setembre és un bon moment per a veure’l brillar a la matinada, mirant cap l’Est, just abans de la sortida del Sol.

No us podreu confondre: la seva lluentor us fascinarà immediatament. A més, si us fixeu, la llum que veureu és fix, és a dir, no “tremola” com fa la llum que veieu de les estrelles (aquest “tremolor” és un efecte físic, degut a l’enorme distància que ens separa de les estrelles, i que no es produeix en la llum que rebem dels planetes).

Molta gent ha confós la lluentor de Venus amb fenòmens exòtics. Com ara l’ex-president dels EEUU, Jimmy Carter, que el va confondre en una ocasió amb un OVNI!

No us perdeu l’observació de Venus a simple vista. Busqueu-lo ara a la matinada mirant a l'est. I la propera primavera anoteu-vos de veure’l al vespre (fàcil, eh?) mirant a ... bé, hores d'ara ja ho sabeu, no? a l’oest i després de la posta de Sol!

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP