dimecres, de març 31, 2010

El cel aquest mes ... d'Abril


Aquest mes tenim una gran oportunitat per a veure, a simple vista, el planeta Mercuri!!!


Aquest planeta, el més interior del Sistema Solar, s'aparta molt poc del Sol, i és molt difícil veure'l. Aquests primers dies del mes d'Abril tenim la sort que el planeta es troba en un punt de "màxima" llunyania del Sol.
La seva localització, però, no és senzilla. I, en aquest punt, la magnífica lluentor de Venus ve en el nostre ajut. Si mireu a l'oest, just després de la posta de Sol, localitzareu de forma molt fàcil al planeta Venus, com un "estel" brillantíssim (en aquelles hores, en les què el cel és encara blau, no veureu altra "estrella", no la podeu confondre!). Bé, doncs Venus ens servirà de guia: com veieu en la simulació, podeu buscar Mercuri molt a prop seu, una mica per sota i a la dreta:


Precaució: no mireu mai quan encara es veu el Sol! Assegureu-vos que el Sol ja és sota l'horitzó si no voleu lesionar-vos la vista.

Trigarem molt de temps en poder tenir una ocasió com aquesta. Així que aprofitem-la. Tot el què necessitem és una vista clara a l'horitzó Oest (sense muntanyes altes que ens ho tapin, eh?), i una mica de paciència per a buscar amb la vista per sota de Venus. Recomanable fer-ho des d'ara mateix fins més o menys meitats de mes, ja que poc a poc Mercuri anirà perdent lluentor i serà llavors quasi impossible veure'l sense ajut d'instruments.

Ho intentareu i em feu arribar la vostra experiència?


Sabeu que m'agrada compartir amb vosaltres petits trucs visuals que us permetin reconèixer als planetes en el cel de la nit. Aquest mes d'Abril, els dies 24, 25 i 26, a mitja nit, i ben alt al cel, la Lluna, un altre cop, ens assenyala a Saturn. Un cop l'hagueu localitzat, fixeu-vos, com sempre fem, en com la llum d'un planeta es diferencia de la de les estrelles, sent una lluentor que no fa pampallugues.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP