dijous, de març 04, 2010

El cel aquest mes de... Març

Durant tot el mes de Març, el rei de la nit segueix sent el planeta Mart, al què veureu brillar ben amunt, amb la seva llum ataronjada.

Per aquells de vosalters que encara no l'hagueu localitzat, la Lluna ens torna a ajudar a fer-ho: els dies 24 i 25, cap a mitja nit, una Lluna creixent, quasi plena, passarà a prop del planeta, tal i com es pot veure en la simulació següent:


Però aquest mes, altres planetes comencen a fer la seva aparició, preparant-se per a visions interessants de cara a la primavera i a l'estiu.


Per exemple, Saturn. Si no heu vist mai els seus anells, no podeu deixar passar l'ocassió de demanar-li a un amic o conegut que tingui telescopi que us els ensenyi: no ho oblidareu mai.

Un altre cop, la nostra amiga Lluna ens dóna pistes per a localitzar-lo en el nostre cel, a finals de mes i a mitja nit:

Com sempre passa amb els planetes, fixeu-vos en la llum fix de Saturn, comparada amb les estrelles properes.


I l'altre gran convidat és Venus. Aquest mes encara costarà de veure, ja que està molt baix sobre l'horitzó Oest poc després de la posta de Sol, però en els propers mesos anirà guanyant alçada. Sens dubte, Venus és el planeta més espectacular a simple vista, ja que cap altre cos (excepte lògicament el Sol i la Lluna) poden igualar la seva lluentor.

Aquí teniu una simulació de com es veurà Venus a finals de mes justament després de la posta de Sol. El gràfic mostra també Mercuri, tot i que aquest petit planeta, molt menys lluent que Venus, estarà encara més baix i serà molt difícil de veure a simple vista:



Que disfruteu del cel!

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP