dimecres, de maig 11, 2011

Segona observació dels seguidors del blog realitzada

Ahir a la nit, vàrem fer la segona observació de seguidors del blog, tal i com estava previst.


Amb un grupet de gent ben maca, vàrem emocionar-nos veient la Lluna, sempre impressionant, que ahir, en l’ocular del telescopi, ens va oferir un espectacle d’ombres allargades que es projectaven en els llits dels cràters, dibuixant els perfils serrats de muntanyes i relleus.




I vàrem observar també Saturn, amb els seus anells. El planeta ens va mostrar, a més, algun dels seus satèl•lits, i la seva forma ovalada, degut a la ràpida rotació que té i a la seva baixa densitat. A més augments, també es va poder veure la divisió de Cassini, espai buit que separa els dos principals anells de Saturn.


Dos factors, però, ens varen jugar a la contra. I els dos per descuits meus.En primer lloc, l’elevada humitat de la nit va anar dipositant-se sobre els elements òptics del telescopi, i tal com va anar avançant la nit les imatges eren menys clares. En segon, les bateries van fallar cap al final de l’observació. De fet, es pot dir que varen aguantar justet. Són coses del directe, com un dels participants ahir va dir.


M’hagués agradat poder oferir més temps d’observació als assistents. La Lluna ja és un món, i podríem haver-la recorregut a grans augments per a veure diferents parts. La veritat és que el temps ens va passar volant.


Per a la propera, millorarem coses. El tema bateries quedarà assegurat, eliminant piles i utilitzant una bateria que ens asseguri autonomia suficient. I per a la humitat, instal•laré alguns dels elements que utilitzo normalment a Falset per a impedir el seu efecte (seran més “trastos” a transportar i muntar!).


També em plantejaré instal•lar una càmera CCD i ordinador, de forma que es pugui observar per pantalla. Això facilita que molta gent pugui observar al mateix temps, ... tot i que no substitueix les sensacions que un té quan apropa l’ull a l’ocular. Ja veuré.



Vull agrair a tots els què vàreu venir, i als que hauríeu volgut venir però no podíeu. De forma especial, vull agrair l’ajut del meu amic, i company en això de l’astronomia, en Xavi, qui em va ajudar en la logística i també en les explicacions. I al Sergi, el petit de l’expedició, fill d’en Xavi, qui també em va ajudar, amb els seus comentaris interessants, a preparar els moments previs.


1 comentarios:

Anònim ha dit...

Hola JAC, volia venir a la teva observació però no vaig poderper qüestió d'horaris, ja estarémés atent a la proòxima observació!
records!

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP