dissabte, de maig 12, 2012

El cel aquest mes de ... maig

Mentre la Lluna avança cap al punt de trobada amb l’observació que farem el divendres dia 1 de juny, uns dies abans ens mostra qui és qui en el cel vespertí.

No gaires vegades tenim tants planetes visibles al mateix temps en el nostre cel. Tot i que Venus, brillantíssim a l’oest, és cada dia més baix, encara comparteix les primeres hores de la nit amb Mart i Saturn.

Aquests dos planetes es poden veure sense cap dificultat, simplement aixecant el cap.

D’oest a est, si movem la vista i ens fixem en els punts més brillants, passarem de Venus, a Mart (fixeu-vos amb el seu color vermellós), i a Saturn (fa parella visual amb una estrella un xic menys brillant, que és Spica, de la constel•lació de la Verge).

Com moltes vegades fa, la Lluna ens ajudarà a distingir aquests planetes, passant relativament a prop d’ells, tal i com es pot veure en l’esquema següent:


Així, els dies 28 i 29, la Lluna ens dirà qui és Mart (el 28 el tindrà a l’esquerra i per sobre, i el 29 a la dreta i també per sobre), i els dies 31 de maig i 1 de juny ens delatarà a Saturn.

Un cop els hagueu localitzat, ja us serà molt senzill poder-los seguir durant les setmanes, i mesos, posteriors, en els què aquests móns seran visibles.

Si tot va bé, el dia 1 de juny, la Lluna, Saturn i Mart ens esperen al parc Arboretum de Sant Cugat a les 10 de la nit. Podreu seguir les novetats de darrera hora mitjançant el twitter (@estelsiplanetes).

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP