dilluns, de juliol 08, 2013

El Cel de Poblet

L’entorn no pot ser millor.

El misticisme d’un vespre d’estiu a l’impressionant Monestir de Poblet. La Conca de Barberà, amb el seu contrast entre  la intensa calor d'un dia d'estiu i la suau frescor de la nit. Les pregàries i els cants dels monjos trencant el sobrecollidor silenci del temple, que, a aquelles hores, és pràcticament buit de turistes. Els darrers rajos de llum del dia que s’acaba entrant pels alts finestrals i il·luminant tènuement la tomba de Jaume I El Conqueridor.
A fora ens espera un sopar, a l’hostatgeria, i un cel clar, sense lluna, per a una activitat d’astronomia molt especial.

És el Cel de Poblet.
 
Unes 60 persones assistien, dissabte passat, a les explicacions de l’Alexandre i de l’Enric, explicacions que havien preparat curosament per a fer gaudir als assistents de les meravelles d’aquell cel. Espectacular visió de 360 graus, com ben poques vegades he vist, des d’un gran espai dins les propietats del monestir.
Mentre l’Alexandre i l’Enric ensenyaven al grup a reconèixer les constel·lacions, oferien visions a través dels telescopis, i sorprenien a la gent amb multitud de curiositats, jo mirava el gran nombre de dits que s’aixecaven en la foscor assenyalant el cel. Els monitors havien aconseguit guanyar l’interès dels assistents, que comentaven entre ells el que acabaven d’aprendre i resseguien les formes i objectes visibles.

L’activitat divulgativa es completaria amb un vi calent, ja de tornada a l’hostatgeria, un merescut descans en una de les seves habitacions, i una visita guiada, al matí següent, per les sales i espais, plens d’història i d’art arquitectònic, del monestir en estat actiu més gran del món.
“El Cel de Poblet” és una activitat que organitza Sternalia, especialistes en esdeveniments de divulgació científica, la mateixa empresa que coordina el “Sopar a l'Observatori Fabra" a Barcelona.

Penso que l’encert d’Sternalia ha estat combinar l’astronomia per a tots els públics amb l’atractiu d’un indret únic com és Poblet, sumant al projecte dos grans divulgadors, i completant amb la coordinació sobre el terreny de la Marta, que es preocupa que tot surti a satisfacció dels assistents.
Felicito, doncs als amics d’Sternalia, i recomano aquesta activitat per a convertir un cap de setmana en quelcom diferent i especial, amb l’astronomia com a fil conductor. 

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP