dilluns, de març 10, 2014

El projecte Morpheus: una miqueta més a prop de Mart?

Sí, ho reconec. El tema Mart em fascina. Ho ha fet sempre, i especialment des que l’home hi va desplegar enginys que recorren la seva superfície i ens envien imatges al·lucinants.

I, com el lector del blog sap, soc un dels que espera, impacient, veure la primera missió tripulada al planeta vermell.

En un article recent, us comentava que era la iniciativa privada la que havia agafat la davantera. En uns moments en els que els diners públics no sobren, les agències espacials semblaven conformar-se a seguir-ho tot des d’un segon pla.

També compartia amb vosaltres els meus dubtes, en el sentit que les empreses, en un intent per no tan sols amortitzar les enormes inversions, sinó a més per a fer-se d’or, enfoquessin el projecte de la conquesta de Mart des d’un punt de vista excessivament mercantilista. Convertir el projecte en un show televisiu pot fer passar als diners per davant de la ciència i del risc assumible per a les tripulacions.

Un dels aspectes tècnics que us comentava caldria desenvolupar és l’aterratge. Gens senzill amb una nau pesada, i res a veure amb els aterratges que fins ara s’han fet a Mart per part dels enginys que s’hi ha enviat (que no eren tan pesats i que, a més, podien resistir aterratges poc polits en base a rebotar, per exemple, sobre coixins d’aire).

Doncs vet aquí que la NASA ens sorprèn amb aquesta joia, anomenada projecte Morpheus. Mireu el vídeo. I poseu so a l’ordinador. És bastant espectacular.


Heu observat on aterra? Heu vist com tenen decorat l’indret d’aterratge? Us recorda a algun lloc? A mi sí! Bé, hi poso molta imaginació, ho reconec (la petita planteta en primer pla em torna a la realitat). 

El projecte Morpheus es centra, de moment, en poder enlairar i aterrar naus de forma totalment automatitzada. És a dir, no tripulades. Però això tan sols és la punta de la llança, ja que la finalitat del projecte és contribuir a un dels grans objectius estratègics de l’agència espacial americana, que és, i cito textualment, “estendre la presència de l’home al llarg del Sistema Solar”.

No puc evitar pensar de nou en Mart, veient con aterra Morpheus.

Em pregunto si ja es poden comprar els bitllets.

1 comentarios:

Juanjo Lopez ha dit...

Què guai! He anat directament a youtube amb "NASA morpheus" per veure la resta de proves: espectacular! :-)

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP