dissabte, de març 01, 2014

El record de Júpiter a la ment d'una joveníssima observadora

Tot just ahir (divendres dia 28 de febrer) vàrem organitzar una observació de cel profund per als amics de Sant Quirze Natura. Ja és el segon any que ho fem, i esperem poder-la seguir fent molts anys més.

La tarda havia estat plujosa, i vàrem estar a punt d’ajornar la sessió. Però vet aquí que es va aclarir completament, i va quedar un d’aquells cels d’hivern transparent i clar.

Des del nostre lloc d’observació, a les afores de Bellaterra, vàrem poder gaudir d’un repàs amb làser de les constel·lacions de l’hivern, i amb el telescopi de Júpiter, la nebulosa d’Orió, i el cúmul d’estrelles de Les Plèiades.

La veritat és que era una observació un xic arriscada. Quan no hi ha Lluna, perds un dels objectes més impressionants i atractius per a l’observador novell, però a canvi guanyes una nit fosca, ideal per a la contemplació a ull nu i per als objectes de cel profund.

Els assistents em varen sorprendre. L’allau de preguntes era constant, i cada cop més interessants. Vàrem parlar d’evolució estel·lar, de galàxies, de supernoves. De l’expansió de l’univers, i de la força de l’atracció gravitatòria.

Tot i ser una observació més complexa, pel tema de l’absència de la Lluna, i del fred que feia, varen venir també dos nens, en Dani i la Txell. Vaja preguntetes que feien! I vaja respostes a les meves preguntes! Felicitats als pares i a les escoles.


La Txell, de només 5 anyets, ens acaba d’enviar aquest dibuix, que és una autèntica delícia. Aquesta és la imatge que recorda del planeta Júpiter, amb els seus colors, i els seus satèl·lits (que ha dibuixat a l’esquerra rodejant el planeta). El telescopi es mostra ben petit, tal és la dimensió del gegant dels planetes. A més, hi ha posat un robot explorant l’atmosfera de Júpiter, segurament inspirada per les històries que vàrem explicar sobre els ròvers que estan recorrent Mart.

Magnífic Txell. Esperem veure’t ben aviat a altres sessions. Si Júpiter t’ha impressionat d’aquesta forma, espera a veure  la Lluna. O els anells de Saturn.


Vull agrair a tots els assistents l’interès que varen demostrar. Un cop més, això m’anima a seguir fent aquest tipus d’activitats, en les que anem introduint novetats i continguts.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP