dimarts, de maig 15, 2012

El dia 6 de juny, Venus passarà per davant del Sol

El 6 de juny serà un dia ben especial pels amants de l’astronomia.

Es produirà un esdeveniment espectacular, que no tornarà a succeir fins l’any 2117. La silueta del planeta Venus es dibuixarà sobre la superfície del Sol.

Aquest esdeveniment, conegut tècnicament com a “trànsit”, és equivalent als eclipsis de Sol que produeix la nostra Lluna quan passa per davant del Sol. En el cas de Venus, donada la seva petita mida visual per la distància que el separa de nosaltres, “l’eclipsi” es tradueix en un cercle fosc que circula pel disc solar.

El trànsit començarà la nit del dia 5, quan Venus “entri” en el disc del Sol. Aquest inici, per tant, no el podrem veure des de les nostres latituds, i haurem d’esperar a que surti el sol el dia 6 per a veure el final del trànsit.

Efectivament, el Sol sortirà a Catalunya amb la silueta de Venus sobre d’ell, i ja a punt de “sortir” (és a dir, d’acabar el trànsit). Això vol dir que tindrem, com a màxim, uns 20 o 30 minuts per a poder observar aquest fenomen. Molt poc temps, realment. I complicat pel fet que serà quan el Sol surti, amb tot el que això implica: mala visibilitat per l’efecte de l’atmosfera, possibilitat de núvols sobre l’horitzó, etc.

Millor sort tindran els habitants que es trobin més a l’Est. L’observació, per tant, serà millor a parts de França, encara millor a Itàlia, i molt millor als països de l’est d’Europa. Llocs com Alaska, el Japó, o la Sibèria podran gaudir de la totalitat del trànsit.

Per contra, tot el que estigui més a l’oest nostre ho tindrà pitjor. Per exemple, a Madrid no podran gaudir del fenomen, ja que quan allà hi surti el Sol el trànsit haurà acabat. De forma que ens trobem ben bé quasi al límit de la zona d’observació, tal i com podeu veure en el mapa següent:


ATENCIÓ: s’han de prendre les precaucions necessàries per a no patir lesions irreparables a la vista. Recordeu: el Sol NO es pot observar mai directament, i encara menys a través d’instruments no preparats. Cada cop que hi ha un eclipsi de Sol al món, es produeixen accidents amb gent que, per desinformació, intenta observar sense precaucions. En el cas que ens ocupa, encara pot ser pitjor, ja que el trànsit de Venus, a diferència d’un eclipsi, no oculta de forma apreciable el Sol, i per tant la intensitat de la llum solar serà quasi màxima.

En resum: si voleu veure aquest esdeveniment ho heu de fer amb gent que disposi d’instruments preparats, com ara petits telescopis solars, o filtres visuals especials per a veure-ho a simple vista. Torno a dir: EVITEU mirar el Sol amb l’ull nu, i preocupeu-vos que els vostres estimats tampoc no ho facin. I sento dir això que vaig a dir-vos: desconfieu del típic veí o amic que us anima a veure-ho amb el seu “invent” (com ara veure-ho a través d’una radiografia, o d’un vidre fumat).

Us haureu de llevar ben d’hora. El Sol sortirà sobre les 6 i 19 minuts del matí, i com us deia ho farà ja amb el trànsit començat i a punt d’acabar. Tot s’acabarà a les 6 i 55 minuts aproximadament, amb el Sol encara molt baix a l’horitzó.

Probablement, hi haurà grups d’aficionats que organitzaran sessions obertes, a llocs un xic elevats i amb bona visibilitat a l’horitzó Est (com ara des del Castell de Montjuic).

Una altra possibilitat és “veure-ho” on-line per internet! A la pàgina http://sunearthday.nasa.gov/2012/transit/webcast.php de la NASA hi trobareu més informació.

A veure si aquest esdeveniment serveix per a que les emissores de ràdio no obrin el dia 6, com malauradament ho fan cada dia, amb un nou titular nefast sobre la crisi financera!

6 comentarios:

Francesc Pruneda ha dit...

A l'Empordà ja estem a punt per veure'l! Esteu convidats a venir a la nostra observació pública a la platja de Pals, al costat de la creu roja. Més info a www.astroemporda.net

JAC ha dit...

Gràcies Francesc!

ATENCIÓ tothom que estigui per la zona de l'Empordà i no s'ho vulgui perdre.

Col·legi Oficial de Químics de Catalunya ha dit...

Ens ha semblat molt didàctica la vostra explicació, us sap greu si ho compartim a www.facebook.com/quimics ?
moltes gràcies!

JAC ha dit...

Moltes gràcies pel vostre interès!

És clar que no ens sap greu que ho compartiu. Al contrari!

Joan ha dit...

Bones!

Fa temps que segueixo el blog i el trobo d'allò més interessant i divulgatiu, realment està molt bé.
Vaig poder gaudir del transit des de Corea ( del sud) i la veritat és que impressiona veure el puntet que es va movent. Els que organitzaven l'observació ( Kasi) van dir que quan mercuri fa el transit és deu cops més petit, per tant veure Venus va valdre la pena. Potser els nostres fills o néts veuran el proper. :)

JAC ha dit...

Joan,

gràcies pel comentari, ... i per seguir el blog!

Aquests trànsits ja servien, per allà al segle XVII, per a estimar la distància Terra-Sol. I avui segueixen servint per a refinar els models dinàmics del Sistema Solar.

Salut

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP