En primer lloc, per l’assistència. Una assistència que, un cop més, va superar totalment les nostres expectatives, i també les capacitats logístiques amb les què comptem. Calculem que entre 50 i 70 persones ens vàrem aplegar al voltant del telescopi.
Tot i que aquesta gran assistència provoqués cues per a poder observar, nosaltres, que ho fem amb un objectiu de divulgació, ho veiem com un incentiu més per a continuar aquest tipus de sessions i, si podem, poc a poc, anar ampliant el nostre arsenal de material per tal de poder donar millor servei.
En segon lloc, ahir varen venir molts nens i nenes. Però molts!. I a nosaltres ens agraden molt els nens i nenes. Però molt!
Sempre hem pensat que és amb els nens quan pots despertar una petita llavor d’interès sobre un tema tan apassionant com aquest de l’astronomia. I ara estem parlant “d’astronomia” de la senzilla. D’aquella d’aixecar la vista al cel, i poder assenyalar un planeta, o una determinada constel•lació. D’aquella que, els nostres avis o rebesavis si que feien, i que nosaltres, atrafegats tots pel ritme del dia a dia, hem deixat de fer.
Amb ells vàrem jugar sobre la gespa del parc, per a simular coses tan divertides com el moviment de la Lluna al voltant de la Terra (i el perquè ens mostra sempre la mateixa cara), o la posició i moviment dels planetes del nostre Sistema Solar.
Nens i nenes que vàreu venir, i que ens vàreu fer tantes i tantes preguntes: si teniu ganes, dibuixeu alguna de les coses de les que més us van agradar ahir, i si ens les envieu per correu electrònic (estelsiplanetes@gmail.com) us les publicarem al blog.
En tercer lloc, sent com és el nostre objectiu la divulgació, el millor que et pot passar és que la gent (nens inclosos) et facin preguntes. I ahir en vàrem intentar respondre moltes de preguntes. I, en alguns moments, no va ser fàcil, especialment davant algunes qüestions extraordinàriament intel•ligents que els nens i nenes ens varen fer.
En quart lloc, vàrem introduir, per primer cop, i amb èxit absolut, un nou material que ens obre un món de possibilitats per a poder fer aquestes sessions més entretingudes i vistoses. Una petita càmera de vídeo connectada al telescopi, que ens projectava les imatges de Saturn, o de la Lluna en una pantalla d’ordinador (adjuntem una de les imatges de Saturn que ahir es va poder veure, i que en cap cas fa justícia a la impressionant vista que aquest planeta ens va oferir observat directament a través del telescopi).
Potser una de les coses amb les què vàrem veure que els nens gaudien més va ser quan eren ells mateixos els que governaven el telescopi i “navegaven”, com si pilotessin una nau espacial, per la superfície de la Lluna, mirant tots la pantalla de l’ordinador i descobrint pel camí cràters espectaculars, ombres allargades de cadenes muntanyoses, o altres característiques vistoses.
Aquí us deixem un petit vídeo que vàrem enregistrar i que il•lustra una d’aquestes “navegacions” que els nens van poder fer.
Ja veieu que tenim molts motius per a estar contents.
Us volem agrair a tots el vostre suport. A tots els que heu vingut a alguna de les observacions. I a tots els què llegiu aquest blog.
Us volem agrair a tots el vostre suport. A tots els que heu vingut a alguna de les observacions. I a tots els què llegiu aquest blog.
Aprofitem per a recordar-vos que també ens podeu seguir a través del twitter (@estelsiplanetes).
Seguirem publicant articles, esforçant-nos en ser fidels als principis del blog (divulgació senzilla, adreçada a tots els públics, sobre temes d’astronomia i curiositats relacionades). I seguirem organitzant observacions, algunes d’elles per nens i famílies, com la d’ahir. I d'altres adreçades a un públic més adult, en nits fosques, per a mostrar objectes “més avançats”, com ara nebuloses o galàxies.
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada