divendres, de març 29, 2013

Cóm es calcula la data de Pasqua

Tothom sap que la Setmana Santa és “mòbil” d’un any a l’altre. La típica pregunta del treballador, que espera amb ansietat uns dies de vacances, és “cóm cau aquest any la setmana Santa?”


En canvi, no tothom sap el perquè. Qui decideix on se situa la Setmana Santa al calendari? I cóm se situa?

En aquesta qüestió, conflueixen dos grans àmbits d’interès de l’home. Àmbits que van anar molts anys de la maneta, fins que Galileo, Copèrnic, i uns quants més ho varen embolicar tot. La religió i l’astronomia.

Segons la religió cristiana, el diumenge de Pasqua commemora la resurrecció de Crist, 3 dies després de la seva crucificació.

Allà per l’any 325, en el concili de Nicea, els mandataris del cristianisme van establir la regla per a calcular el diumenge de resurrecció. Una regla que ha perdurat fins als nostres dies.

El càlcul és el següent: la Pasqua cristiana serà el primer diumenge després de la primera Lluna plena de la primavera a l’hemisferi nord.

Fixem-nos com van les coses: primer, entra la primavera. L’equinocci de primavera arriba al nostre hemisferi entre el dia 20 i 21 de març. També mòbil! Aquesta “mobilitat” es deu, òbviament, a la raó del seu càlcul astronòmic: l’equinocci de primavera és quan el Sol, en el seu moviment aparent en el nostre cel, creua el pla de l’equador celeste.

És una data importantíssima: el dia i la nit duren el mateix, i el Sol surt exactament per l’Est i es pon exactament per l’Oest (totes dues coses només passen dos vegades a l’any, la segona a l’equinocci de tardor).

(Si voleu saber més del perquè de les estacions de l'any, podeu llegir en aquest blog "La veritat sobre les estacions de l'any")

Un cop ja som a la primavera, hem d'esperar a la primera Lluna plena. Com sabem, les fases de la Lluna tenen un cicle d’uns 29 dies i mig. I això és el que produeix el gran efecte mòbil de la Pasqua.

El primer cas més extrem serà aquell en el què el dia abans d’entrar la primavera va haver Lluna plena. Haurem, doncs, d’esperar 29 dies per a tornar a tenir-ne una, i la Setmana Santa aquell any es situarà molt tard en el calendari, a finals d’abril.

L’altre cas extrem, en sentit contrari, és quan la Lluna plena es dóna just després de l’equinocci de primavera, i a més això passa en diumenge (recordem que la Pasqua és sempre en diumenge). Aquell any gaudirem d’una Setmana Santa a la tercera setmana de març.

Més allà de conèixer cóm es calcula la data de Pasqua, ens podem fixar en una conseqüència curiosa: Setmana Santa serà sinònim de llunes plenes! No us hi havíeu fixat mai? Doncs, per definició, tal i com acabem de veure, serà així, i, de fet, ens apartarem, com a màxim, només uns pocs dies de la Lluna plena.

Aquest any 2013, la Pasqua arriba d’hora, sense orenetes encara. Però, ara sabem que, com cada any, una Lluna ben lluenta i rodona serà testimoni dels tristos i profunds cants dels natzarens andalusos a la processió de Setmana Santa.

2 comentarios:

Anònim ha dit...

I si fem el compte enrere (7 setmanes de Quaresma) trobarem la data del Carnaval.

Anònim ha dit...

Tot això és correcte, però jo penso que el cristianisme es va haver d'acoblar a les tradicions existents llavors, en aquells moments no eren els 'dominants' sino els nouvinguts i per tant no seria gens d'estranyar que possesin la Pasqua sobre una festa 'pagana' existent a la cultura de llavors, obviament l'equinocci era ben conegut, evindentment associat a l'inici de la primavera, o sia la sortida del dur hivern i motiu de festa, qué menys que celebrar-ho amb la Lluna i, per descomptat no celebrar-lo amb una Lluna minvant o 'absent', la plena és la que fa més festa! (hi ha altres alternatives: la primera lluna creixent però és més apropiada com inici d'un periode -el Ramadà seria un exemple- que per a un dia de festa) Així els cristians s'acoblen però marquen una petita diferència: serà en Diumenge (dia del Senyor), en general uns dies desprès. El Nadal no deixa de ser la festa 'pagana' del solstici d'hivern. Qui paga mana i l'ABERRI EGUNA (com moltes altres festes) es celebra en diumenge de Pasqua i no és una festa religiosa (wikipedia no ho te tan clar) ni astronómica, però és el dia que hi havia festa, i grossa, això segur.

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP