dimarts, de setembre 21, 2010

Un cometa a la vista!


El podrem veure, sembla ser, a simple vista des d’un lloc fosc, i perfectament amb ajut de prismàtics o telescopi des de qualsevol lloc.

El cometa en qüestió és el 103P/Hartley, cometa periòdic descobert al 1986 i que dóna tombs al Sol cada 6,5 anys (tots els periòdics tenen una “P” en la seva denominació. El número “103” indica que és el cometa periòdic número 103 en ordre de descobriment. Per exemple, el famós Halley és el 1P/Halley).

Aquest cometa en qüestió arribarà a magnitud 5, suficientment brillant com per veure’l amb ull nu des d’un lloc fosc, i més que suficient per a veure’l des de la ciutat amb l’ajut d’un petit instrument (fins i tot uns prismàtics).

Tot i que ja es pot començar a veure ara, la millor data serà al voltant del 8 i 9 d’octubre. Sense Lluna que molesti amb la seva llum, el cometa es situarà sobre la constel•lació de Perseo, al costat de Cassiopea (hey! Ja heu aprés a reconèixer-la?). A partir de mitja nit, aquesta constel•lació estarà ben alta i molt fàcil de localitzar mirant al nord.

Us adjunto un esquema, amb el pas del cometa aproximadament marcat.


S’espera que el cometa, en aquest pas, exhibeixi dues cues (no crec que això es pugui veure a simple vista, i necessitareu instrument).

Jo l’intentaré fotografiar el cap de setmana del 8/9 des de Falset.

Ummm.... podria utilitzar aquesta excusa del cometa per a organitzar una primera observació telescòpica pels lectors del blog que s’hi apuntin? No sé, potser és massa improvitzat? Dijous dia 7 d’octubre, en algun lloc a determinar a prop de Barcelona?
Si hagués massa crítica potser ho faria, ok? (necessito la “massa crítica” per a animar-me a fer el muntatge de moure el telescopi i altres parafernàlies des del Priorat a Barcelona!)

Ummm.....

4 comentarios:

Anònim ha dit...

Hola, som una parella de St. Cugat que fa poc que hem descobert el teu blog i estem entussiasmats!!! Conta amb mosaltres per aquesta possible observació telescòpica del 7 d'octubre....haurem de trobar qui esqueda amb els nens, però segur que trobem algun avi...
Ja diras alguna cosa.
Fins aviat. Susana i Xavi

JAC ha dit...

ok perfecte! Ja confirmaré en el blog si finalment fem l'observació (necessito un cert nombre de gent, ja que el telescopi el tinc a Falset, s'ha de desmuntar, etc... és una "moguda")
Gràcies per seguir el blog

David ha dit...

Hey! Jo també soc seguidor del blog i estaria encantat de poder venir a aquesta observació telescopica. Igual s'apuntaria algun amic. Espero noticies. Fins aviat!

JAC ha dit...

Molt bé David. Gràcies per seguir el blog. La propera setmana concretarem detalls. Fins aviat

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP