dimecres, de maig 25, 2011

El cel del mes de juny: un eclipsi de Lluna, i un far per a trobar Saturn

A meitats del mes de juny, la Lluna creixent torna a ser la nostra guia per a trobar el planeta Saturn en el cel de la nit.

Com veieu en l’esquema, els dies 9 i 10 de juny el nostre satèl•lit passarà a prop, i per sota, de Saturn. És una bona ocasió per a reconèixer, per tant, el planeta. En aquella zona del cel, Saturn serà “l’estrella” més brillant, sense possible confusió. Al seu costat, un xic més avall i amb una lluentor menor, l’estrella Spica, que és la principal de la constel•lació de Virgo.

Si, amb aquest ajut, trobeu Saturn, fixeu-vos bé en la seva llum, que no fa les pampallugues típiques d’una estrella: la seva llum fix és un senyal que ens indica la seva característica planetària (podeu comparar amb Spica).




El mes de juny, a més, ens porta un eclipsi total de Lluna, visible des del nostre país.

En concret, serà el dia 15 de juny (dia de la Lluna plena... els que seguiu aquest blog ja sabeu perfectament que un eclipsi de Lluna es produeix SEMPRE en fase plena). Els horaris seran els següents:

Inici de la totalitat: 21:22
Meitat de l’eclipsi: 22:12
Final de la totalitat: 23:02

A aquelles hores, especialment en l’inici de la fase total, el cel serà encara clar, ja que estarem a pocs dies de l’entrada de l’estiu. Serà interessant veure començar l’eclipsi amb llum de dia, i acabar amb el cel ja fosc.

Tot i que els eclipsis de Lluna no són, ni de bon tros, tan espectaculars com els de Sol, sempre són macos de veure. N’heu vist mai cap?

La seva observació és tan senzilla com asseure’s i gaudir de l’espectacle. La llum encegadora de la Lluna es va apagant. El satèl•lit no “desapareix” (com si que li passa al Sol en un eclipsi solar total), sinó que queda perfectament visible, però amb la seva llum molt atenuada i de color lleugerament vermellós.

Els que vulgueu fer fotografia, munteu un trípode, i comenceu a fer alguna exposició de prova abans de l’eclipsi, amb la Lluna plena, per tal de trobar l’exposició correcta. Preneu vàries fotografies al llarg de l’eclipsi. Durant la fase màxima haureu d’augmentar el temps d’exposició.

Què... el mirareu i em direu què us ha semblat?

3 comentarios:

Francesc Pruneda ha dit...

Si esteu per la Costa Brava us podeu acostar fins al passeig de Sant Antoni de Calonge, on hi haurà telescopis i prismàtics a punt per al seguiment de l'eclipsi amb les millors condicions. Més info a www.astroemporda.net

Emma ha dit...

Hola,
Sóc l'Emma. Ens vam conèixer el dia de l'eclipsi de lluna a la Serra de Galliners.
Moltes gràcies per les explicacions que ens vas fer. Ja sé on està Saturn i gràcies a tu.
Fins aviat.

JAC ha dit...

Hola Emma,

m'ha fet molta il·lusió el teu comentari, i que ja coneguis on trobar Saturn al cel d'aquests dies. També em va agradar la teva atenció durant les explicacions de l'eclipsi de Lluna.
A veure si pots venir el proper dia que fem observació amb el telescopi.
Fins aviat.
JAC

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP