dimarts, de juliol 19, 2011

El cel aquest mes de ... juliol

És un coet? És un ovni? És un senyal diví?

Si esteu mirant el cel de matinada, i us feu aquestes preguntes, és molt possible que estigueu observant Júpiter.

El planeta gegant del nostre Sistema Solar torna, després d’uns mesos a l’altre costat del Sol. I torna amb la seva lluentor magnífica, que el distingeix de qualsevol altre objecte (excepte, potser, de Venus).

Amb el pas de les setmanes, aquest planeta anirà dominant cada cop més el nostre cel nocturn, passant de veure’s de matinada a romandre ben alt en el cel de la mitjanit.

Júpiter ens porta, aquest any, l'aire fresquet de les matinades d’estiu. Ens porta un testimoni d’aquelles converses d’amics, estirats a la gespa i mirant el cel, mentre expliquem històries divertides i fem córrer el porró. Ens recorda que és temps de mirar cap a dalt, buscant els estels fugaços de l’estiu, aquells que, per uns instants, ens deixen bocabadats i sense poder recordar quin era aquell desig que havíem de demanar.

Aquest cop, la Lluna no caldrà que ens ajudi a reconèixer quin puntet al cel és Júpiter. Tot i això, els dos mons formaran una bonica parella els dies 23, 24 i 25 d’aquest mes, tal i com simulem en la figura següent (mirant en direcció est, cap a les 5 de la matinada):


Si teniu prismàtics, enfoqueu-los a Júpiter, i veureu algun dels seus 4 principals satèl•lits, com a dèbils punts al seu costat. I si torneu a mirar al cap d’unes hores, o al dia següent, veureu com han canviat de posició.

I si teniu un petit telescopi, la imatge del planeta, amb les seves bandes de color i forma clarament aplanada, provocarà, de seguida, la vostra admiració.

En tot cas, ja sigui a simple vista o amb un telescopi, quan mireu Júpiter dediqueu un moment a pensar en la seva importància i influència en el nostre passat (i potser en el nostre futur). Ell i Saturn, amb les seves grans masses, van provocar, segurament, la configuració actual de planetes del Sistema Solar, ordenant el caos inicial, i enviant a la Terra a l'òrbita que avui ocupa, ni més ni menys que a una que permet que l’aigua sigui líquida.


Nits de festa major. També en el nostre cel.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP