dijous, de novembre 28, 2013

El cometa ISON ha desafiat al Sol... i ha perdut? O els cometes també tenen 7 vides?

Ahir (dia 28/11) a la matinada vaig publicar que semblava que el cometa ISON no se n’havia sortit.

Les càmeres de la NASA ens mostraven el cometa, en tota la seva glòria, arribant al Sol, ... i desapareixent al darrera seu, sense sortir. Els experts de tot el món, per les xarxes socials, enterraven al pobre ISON.

Com havíem comentat, és un cometa que fa el primer pas pel Sol, i per tant podia passar de tot. Els 2.700 graus de temperatura que havia d’aguantar, i la velocitat de més del 0,1% la de la llum podrien haver estat massa per ell i semblava que s'havia desintegrat. Els darrers moments, vistos des del cometa, devien ser impressionants!

En publicacions anteriors, deia que els cometes eren com els gats: molt complicats de predir.

Però el que està passant amb l’ISON és realment extraordinari.

En el moment en el que escric aquestes línies (matí del dia 29), les pàgines web de la NASA estan col·lapsades. En elles, les darreres imatges dels satèl·lits solars, en les que... sí, sembla aparèixer el que podrien ser les restes del cometa, sortint del darrera del Sol.

Possiblement, el nucli (la part sòlida) del cometa s’hauria desintegrat, però quedarien restes que seguirien en òrbita i estarien formant una cua al darrera.

Què significa això? Quines conseqüències tindrà? Podrem veure alguna cosa al cel en els propers dies? Encara no ho sabem (això és el que em sembla fascinant, ... que no ho sabem. La ciència i la tecnologia que tenim no pot, hores d'ara, predir què passarà).

De moment, el cometa sembla mort, però el seu fantasma vol seguir fent camí. Igual que els gats, amb més d'una vida.

Estic molt content d’haver-lo fotografiat fa uns dies. Perquè, passi el que passi, ISON ja s'ha guanyat la fama de ser un cometa fora del comú.

Atents a les novetats. Les informacions encara són un xic confuses.

Més informació al twitter @estelsiplanetes.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP