dissabte, de gener 03, 2015

El cometa C/2014 Q2 ja és visible!

Tal com anticipàvem fa unes setmanes, ja tenim aquí el cometa C/2014 Q2 Lovejoy!

Des de finals de desembre, el cometa es pot localitzar en el cel de la nit de l'hemisferi Nord, tot i que encara molt baix sobre l'horitzó.

Però, atenció perquè les condicions de visibilitat milloraran enormement a meitats d'aquest mes de gener, aprofitant que el cometa estarà molt alt i que la Lluna entrarà en la seva fase minvant.

El cometa és feble (de moment, i si no hi ha sorpresa), però podrà ser vist sense problemes amb prismàtics, i, amb un cel fosc, fins i tot a ull nu.

Quan la Lluna minvant no surti fins a ben entrada la matinada, tindrem foscor suficient com per a poder intentar caçar-lo. Caldrà, però, conèixer la seva localització al cel, i per aquesta raó us adjunto un esquema de localització (font: Sky & Telescope).



Tot i estar encara massa baix com per a poder fer gaire cosa amb ell, aquest darrer cap de setmana he intentat capturar-lo amb el telescopi, i aquest ha estat el resultat:



També he intentat fotografiar-lo sense telescopi, amb una càmera reflex i un trípode (he marcat la seva posició amb línies). Apareix com un puntet diminut de forma difusa i de color blau:



Com deia, les condicions milloraran molt cada dia que passi, així que us animo a intentar veure'l o fotografiar-lo.


Caldrà, doncs, estar atent, a veure com es comporta aquest viatger de l'espai. No sigui que vulgui sorprendre'ns amb un increment de lluminositat. No seria el primer cop que un cometa ho fa de forma sobtada i imprevista. 

Actualització: aquestes són les fotografies del cometa, fetes el mes de gener:




0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP