dimarts, de febrer 25, 2020

Ja és aquí: "100 històries de l'aventura espacial". Presentació dimarts 24 de març, a les 19 hores, a Casa del Libro (Passeig de Gràcia 62, BCN)


"La NASA tenia al davant una decisió de màxima rellevància. Un cop establert que Michael Collins romandria dalt el mòdul de comandament, orbitant la Lluna, s’havia de definir si seria Armstrong o Aldrin el primer home en trepitjar aquell món. Una elecció amb un impacte molt més enllà del purament circumscrit a la missió Apollo 11. Un dels noms passaria a la història, per sempre més, com el primer. L’altre seria recordat, amb sort, com el segon.

La decisió esperada apuntava a Buzz Aldrin, ja que per norma el comandant esperava sempre dins la nau quan hi havia una operació de passejada espacial. Però la sorpresa va saltar amb l'elecció del comandant, d'Armstrong, un astronauta civil i amb una personalitat més humil, amb qui la NASA se sentia millor representada".

Un bon dia, en una conversa amb en Jordi Ferré, director de 9 Grup Editorial (grup al que pertany Cossetània Edicions) li vaig proposar fer un llibre sobre l'exploració de l'espai, en què s'expliquessin anècdotes poc conegudes, més enllà del que tots més o menys ja sabem. En Jordi, entusiasta com sempre, em va dir que ja m'hi podia posar. El nou llibre s'incorporaria a la col·lecció "De 100 en 100" de l'editorial, que tan bons resultats està donant de fa temps, i en la que s'inscriu també un dels meus anteriors textos, "100 qüestions sobre l'univers".



Així que vaig començar a recopilar dades i més dades. En llibres, i en els llocs internet de les agències espacials. El meu objectiu era trobar les històries al darrere de missions i de fites. No havia de ser un llibre dedicat a la tecnologia, sinó a les persones i a les naus (com si fossin herois, ja em coneixeu).

La primera dificultat va ser la creació de l'índex provisional, ja que sobraven temes. I la segona, l'accés a informació rellevant de missions de l'antiga Unió Soviètica. Molta d'ella ha viscut classificada durant temps, i encara ara no es troba directament accessible, de forma que en alguns cassos vaig haver de beure de fonts secundàries.

"Corria gener de l'any 1961 quan Yuri Gagarin va donar el gran cop, amb el seu primer vol orbital. Allò va crear una enorme tensió en els EEUU, que veien com els soviètics els anaven pel davant en tot el que feien. El president Kennedy va demanar reacció urgent, i es va decidir enviar a l'espai al primer astronauta americà, l'Alan Shepard. Però la tecnologia dels coets no estava a punt, i aquell no podria ser un vol orbital, sinó tan sols un llançament parabòlic, com qui dispara una bala de canó. La missió va anar bé, tot i que l'heroi americà va tenir el dubtós honor de ser el primer en alliberar la pressió de la seva bufeta dins el vestit espacial, quan no se'l va permetre sortir de la càpsula mentre esperava el moment de l'enlairament".

L'escriptura del llibre va avançar de forma frenètica. Cada dia que passava, com més informació trobava, analitzava i seleccionava, més ganes tenia de filar les històries que buscava. Els meus ulls cercaven curiositats, emocions, sentiments, també èxits i tragèdies, en aquell munt de dades que recopilava.

Al llarg dels mesos, el projecte va anar prenent forma. Òbviament, havien de ser 100 capítols, com és tradicional dins la col·lecció. Però quan acabava la primera versió del redactat, vaig veure que necessitava un final especial. Allò que havia intentat transmetre era l'aventura de la humanitat a l'espai. Els somnis que els nostres avantpassats tenien de volar al cel i visitar la Lluna i més enllà. Era el relat dels esforços de la nostra humil espècie en donar els primers salts cap el cosmos.

Així que el llibre va acabar contenint 101 capítols (les meves disculpes a l'editor, que, per cert, no va posar cap mena de problema en això!). El darrer seria un capítol molt especial, diferent a la resta. Contindria un desig, potser també un somni.

Completada la primera versió, va venir la típica fase de lectures repetitives i encaix de tot plegat. Allà varen caure unes poques de les històries inicials i en van entrar de noves. Hi havia tant on escollir!

"L'any 1999, la NASA enviava a Mart la sonda MCO (Mars Climate Orbiter), un car projecte amb l'objectiu d'estudiar l'atmosfera del planeta roig. Després dels mesos de viatge, la nau arribava al seu destí per a iniciar la part més perillosa de la missió: frenar i deixar-se capturar per la gravetat marciana. Però els indicadors mostraven quelcom estrany: la nau anava desviada de trajectòria, i allò no pintava gens bé. La MCO es va esclafar a la superfície de Mart només arribar. Un projecte d'anys havia fracassat a la primera de canvi degut a un increïble error: una de les empreses subcontractades per la NASA havia treballat amb unitats de mesura imperials i no mètriques! Increïble, però cert. Una enorme lliçó d'humilitat per a tothom".

Cap a finals d'estiu de 2019, el redactat ja estava pràcticament finalitzat. Una lectura més, alguns canvis, i ja era en mans de l'editor. A partir d'aquell moment es posava en marxa la maquinària tècnica necessària per a convertir aquell document electrònic en un llibre.

Després d'un intercanvi d'idees entre l'autor i l'editorial, quedava també definit el títol definitiu. L'obra portaria com a nom "100 històries de l'aventura espacial", i com a subtítol "Èxits i tragèdies de l'espècie que somiava explorar el més enllà".

I així va ser quan la primera setmana de febrer de 2020 vaig rebre a casa el primer exemplar. Havia nascut la criatura. Tenia 23 centímetres i pesava mig quilo!

"Els gestors de la NASA varen al·lucinar quan els seus enginyers els varen presentar el projecte de fer aterrar un robot marcià fent-lo rebotar sobre coixins. L'astronauta americà Luca Parmitano va estar a punt de morir ofegat a l'espai l'any 2013. L'Sputnik 2, l'any 1957, que transportava la gossa Laika, mai no va estar pensat ni preparat per retornar, de forma que el destí del pobre animal havia quedat segellat en el mateix moment en què l'havien seleccionat pel vol. I els americans van haver de pagar una multa de 400 dòlars als australians per embrutar el seu territori quan, el 1979, l'estació espacial Skylab queia descontrolada a la Terra".


Són 100 + 1 històries de l'aventura espacial, de somnis, de projectes, de repte constant, alguns cops al límit del impossible. El relat de com ens ho hem fet per sortir de la Terra, per caminar sobre la Lluna. Per enviar robots a explorar Mart, o sondes als mateixos confins del Sistema Solar. També dels sacrificis que s'han hagut de fer, alguns d'ells en forma de pèrdues humanes.

Un llibre en el que hi he posat molta il·lusió. I que espero que us agradi!

Per cert, esteu convidats a la presentació! Serà dimarts dia 24 de març, a les 19 hores, a Casa del Libro (Passeig de Gràcia 62, Barcelona).


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP