diumenge, de febrer 14, 2010

Un asteroide que passarà perillosament a prop

En l’article "La Fi del món" (http://estelsiplanetes.blogspot.com/2009/11/2012-la-fi-del-mon.html) ja parlàvem de l’amenaça dels impactes de cometes i asteroides. Dèiem que és només qüestió de temps, que simplement per probabilitat, com ha estat passant durant tota la història de la Terra, arribarà el dia d’un impacte que posarà en perill la continuïtat de la vida en el nostre planeta.

De fa bastant de temps, existeix en la NASA el programa NEO (“Near Earth Objects”). Aquest programa és un esforç de l’Administració americana de tenir “sota control” als milers d’objectes detectats que es troben perillosament a prop nostre, i que representen potencials riscos de col•lisió.

NEO, a més, classifica els objectes segons el risc d’impacte. Actualment, es coneixen 1.095 objectes classificats amb risc de col•lisió! (... i quants no coneixem encara?)

La veritat és que no se’n parla gaire, d’aquest tema. I ho trobo molt bé, ja que com vèiem en l’article comentat a l’inici, els riscos més importants ens venen de dins, no de fora. La pol•lució i el canvi climàtic, les catàstrofes naturals, etc., són molt més provables que aquest tipus d’impactes.

Tot i això, de fa un temps s’ha vingut parlant, en la premsa, d’un asteroide que, segons els càlculs dels astrònoms, col•lisionaria contra nosaltres l’any 2029. Aquest objecte té el nom d’Apophis.

Aquest cos té aproximadament una dimensió d’uns 300 metres de diàmetre, més que suficient com per a provocar una catàstrofe històrica, que produiria milions de morts, el caos a tot el planeta, i canvis climàtics que ens afectarien a tots i que provocarien potser la desaparició d’algunes espècies.

Doncs bé, els darrers càlculs dels científics quasi eliminen aquesta possibilitat, ja que al 2029 Apophis fallarà ... per poc.

De fet, l’espectacle serà meravellós. El dia 13 d’Abril de 2029, l’objecte passarà a una distància equivalent tan sols a 5,6 radis terrestres!!!! (com la distància d’alguns dels satèl•lits de comunicacions).

Un punt lluent es podrà veure, a simple vista i de dia, movent-se ràpidament pel cel.

Sembla, doncs, que Apophis no serà. O al menys durant els propers anys.


Mentre tant, els ordinadors del programa NEO calculen cada dia centenars de trajectòries, intentant avançar-se al màxim al què algun, més tard o més d'hora, arribarà.

1 comentarios:

Anònim ha dit...

Bon dia JAC

He anat a http://neo.jpl.nasa.gov/ca/ i crec que val la pena per que il•lustra molt el que expliques i et permet jugar amb els asteroides.

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP