dilluns, de juny 29, 2009

Com funciona un eclipsi de Sol? El proper eclipsi del 22 de Juliol com exemple.


Segurament, hi ha pocs espectacles naturals tan impressionants com un eclipsi total de Sol. Els afortunats que n'han viscut un, no ho obliden mai. (ens podem imaginar el què sentien els antics, davant d'un fenomen tan increïble i incomprensible per ells?)


L'eclipsi de Sol es produeix quan la Lluna, vista des de la Terra, passa per davant del Sol i ens l'oculta. En funció de la trajectòria de la Lluna, pot tapar completament el Sol durant uns instants (eclipsi total), o parcialment (eclipsi parcial)... o fins i tot ocultar-lo sense arribar a tapar tot el disc i creant una ombra concèntrica (eclipsi anular).

La geometria dels eclipsis de Sol (és a dir, els tamanys del Sol i de la Lluna vistos des de la Terra) fa que un eclipsi de Sol tingui un RECORREGUT concret, i només sigui possible veure'l en les zones del nostre planeta que justament caiguin dins d'aquest recorregut.

Per a entendre-ho millor, si poguéssim veure l'eclipsi de Sol des de l'espai, el què veuríem és l'ombra de la Lluna projectada sobre una part de la Terra (una ombra, és clar, en forma circular), i veuríem com aquesta ombra va avançant per la superfície, a mesura que la Terra i la Lluna es van movent: aquest és el recorregut de l'eclipsi.

En el dibuix que he calculat i generat podem veure el recorregut del proper eclipsi de Sol que hi haurà, que serà el 22 de Juliol d'enguany:


En aquest esquema, les línies grogues ens marquen el recorregut de la fase total de l'eclipsi: és a dir, qualsevol zona situada entre les dues línies grogues veurà un eclipsi total de Sol. En el dibuix, he marcat un punt de color vermell entre les línies grogues: aquesta és l'ombra de la Lluna, projectada sobre la Terra, que anirà movent-se entre les línies grogues d'est a oest.

Les línies blaves ens marquen els límits de l'eclipsi: qualsevol zona situada entre les línies blaves veurà l'eclipsi, però no el veurà com un eclipsi total, sinó parcial.

La resta del planeta no veurà l'eclipsi.

Com veiem, l'eclipsi del 22 de Juliol es veurà a zones de l'Àsia i Oceania, i serà eclipsi total en un recorregut que creua zones de l'Índia, Nepal i la Xina.

En els diagrames següents, que he calculat de forma bastant aproximada, podem veure com de diferent veuran l'eclipsi del 22 de Juliol els habitants de Taipei (primer esquema) i els habitants de Tokio (esquema de sota):




En tots dos casos, l'eclipsi el veuran parcial, però noteu en aquests esquemes com la silueta de la Lluna comença a tapar el Sol per llocs diferents tal i com va progressant (és a dir, al passar els minuts). Recordeu que, en els esquemes, el "temps passa d'esquerra a dreta", i el total els dibuixos ens mostren un lapse de temps d'unes 2 hores i mitja).

Hey! Anem ara a Pekin?


Uau! Quasi serà total!!!!!!! En el moment de més ocultació, només un petitíssim reguerol de llum sortirà per la part superior dreta del Sol!!!!! Serà espectacular!!!!!!!

Ara mirem què veuran els habitants de Honolulu (a les Hawai, encara dins del límit de l'eclipsi, però per pels!):




És a dir, que quasi no percebran cap eclipsi!!! La Lluna passarà per sota del Sol.

I la resta del món, fora dels límits de l'eclipsi? Doncs res de res! Això serà degut a que en el moment de l'eclipsi en la zona en concret sigui de nit, o encara no hagi sortit el Sol per l'horitzó, o justament s'hagi ja post, o simplement per què, per geometria, la Lluna, vista des d'aquella localitat no arribi a tocar al Sol, sinó que passa per dalt o per sota (similar a l'exemple anterior de Honolulu).

Finalment, per a que pugueu reflexionar sobre com funciona l'eclipsi de Sol, dues preguntes:

1) Quina relació, si n'hi ha, té un eclipsi de Sol amb la FASE DE LA LLUNA d'aquell dia?
2) I, si heu trobat alguna relació, com s'explica que no hi hagi un eclipsi de Sol cada cop que la Lluna estigui en aquella fase concreta? (és a dir, un eclipsi de Sol cada 28 dies?)


Anireu a la Xina o Nepal a veure aquest espectacle únic?

2 comentarios:

Anònim ha dit...

Ja ens agradaria anar a la Xina, però per moltes i variades raons no podem anar. Jo personalment m’he conformat veient passar la plataforma espaial per davant de casa, que no es tan espectacular però que m’ha impressionat. Havia llegit que passaria a les 5,45 AM i que trigaria 5 minuts en creuar el cel. I ha arribat puntualíssima i majestuosa. Ben mirat nomes era un puntet que creuava a la velocitat aparent d’un avió. Però emocionant!! AX

JAC ha dit...

AX, MOLT BÉ!!!!!!!!!!!!!

Per què no m'envies per email un petit "article" explicant com ho has fet això d'observar l'estació espaial? on has trobat les dades de l'hora de pas, què et va semblar, etc?

Més que com a comentari, si m'ho envies per email jo ho publicaré com article al teu nom, i així serà més visible en el blog.

Gràcies!!!!!!!!!!!

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP