Aquí us ensenyo una fotografia, feta per mi el passat cap de setmana, on es veu la darrera supernova descoberta pels astrònoms el dia 3 de juny.
Us he posat, en la mateixa fotografia, en el requadre inferior dret, una d’antiga de la mateixa galàxia, on no apareix el punt lluminós.
Fixeu-vos: TOTES les estrelles que veieu en la fotografia pertanyen a la NOSTRA galàxia (estrelles situades, potser, al voltant dels centenars o milers d’anys llum, dins la Via Làctia). Però la supernova està a M51, ... per tant més de 20.000 vegades més lluny, ... i tot i així sembla, per la seva lluentor, una estrella més. Imagineu com deu ser la seva explosió!
En aquest tipus de fenòmens, l’estrella, en la seva mort, arriba a emetre tanta llum com milers de milions d’estrelles. De vegades, tanta llum com tota la galàxia en la què viu.
Qualsevol món relativament a prop d’aquesta supernova (a prop voldrà dir a menys d’unes poques desenes d’anys llum) en patirà les conseqüències. I des d’altres punts d’aquella galàxia, la visió serà absolutament espectacular.
La darrera explosió observada d’una supernova a la nostra galàxia es va produir l’any 1604. Es calcula que cada any en deuen explotar unes dues en la Via Làctia, però els núvols de pols de la nostra galàxia ens les oculten.
Recordeu que és gràcies a aquests cataclismes que existim: en les explosions es formen, i s’alliberen, tots els elements químics dels què estem fets. És, per tant, una mort que porta vida.
Un pensament final: els fotons (partícules) de llum de la supernova han viatjat per l’espai durant 23 milions d’anys, i alguns d’ells han entrat pel telescopi i gravat la imatge en la càmera. I és quan penses en això que et sents insignificant però, a l’hora, molt afortunat.
Vols llegir més sobre les supernoves?
- Què és i com funciona una supernova: Grans explosions a l'univers, espectacles increïbles pels humans
- Les restes de les supernoves: Aquest estrany univers: les estrelles de neutrons
- Estem formats de pols d'estrelles: La increïble història d'un glòbul de sang
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada