Ja coneixeu la meva admiració sobre el tema de les missions espacials i dels seus descobriments.
Ho confesso, em fascina pensar en com hem arribat a treballar una tecnologia que ens permet, en aquest precís instant en el que estic escrivint aquestes línies, estar recorrent Mart, o analitzant els geysers d’un dels satèl•lits de Saturn.
En aquest article, us parlaré d’una de les missions més ambicioses i que està marcant rècords: la sonda New Horizons.
Aquest laboratori va ser llançat a l’espai l’any 2006. Destí: Plutó, i més enllà. Arribarà el 14 de juliol de 2015.
Tots els planetes del nostre Sistema Solar han estat visitats per sondes. Tots.
És clar que això és així per què Plutó, ara, ja no forma part del selecte grups de cossos que anomenem “planetes”. De la seva degradació en parlem a http://estelsiplanetes.blogspot.com/2010/02/la-desgracia-dun-planeta-desterrat-o.html.
No en va, Plutó és un representant d’una nova família de cossos que orbiten el Sol a distàncies immenses. Un més entre milers de cossos, alguns fins i tot més grans que el propi Plutó.
Per a poder arribar a Plutó, New Horizons ha hagut de superar algunes marques històriques.
En primer lloc, la velocitat. De moment, és l’instrument que s’ha llançat amb més velocitat cap a l’espai. Tanta que, en només 9 hores, va arribar a l’alçada de la Lluna (hey! Això és com volar des de Barcelona a San Francisco, oi?)
Els científics van tornar a jugar a bitlles amb ell (com es fa ja amb quasi tots els satèl•lits que es llancen a l’espai). Aquest joc consisteix en fer apropar la sonda a Júpiter. Apropar-lo el suficient com per a que s’acceleri, a causa de l’atracció gravitatòria del gegant, però tot calculat per a que no arribi a caure. D’aquesta forma, el satèl•lit surt expulsat a gran velocitat (encara més que la que portava) cap al nou destí.
En segon lloc, New Horizons serà la primera sonda en poder realitzar una topografia complerta en la seva primera visita a un “planeta”. Els seus instruments fotografiaran la superfície de Plutó amb una precisió de un quilòmetre!
Ara, pensem un moment: 9 anys de trajectòria; 4,8 mil milions de quilòmetres. Ens podem imaginar l’enorme precisió i perfecció que han de tenir aquests instruments per tal de poder “dormir” durant tot aquest temps, i funcionar a la perfecció quan sigui el moment? Qualsevol petita errada arruïna una missió milionària.
Tot i que tots els instruments a bord estan duplicats completament, s’ha pogut comprovar que tot funciona correctament.
I què es trobarà New Horizons quan arribi a Plutó d’aquí 5 anys?
Doncs un “planeta” (ara anomenat “Kuiper Belt Object”, KBO pels amics) amb 3 satèl•lits coneguts. I amb una atmosfera que s’ha pogut ja detectar des de la Terra.
I segur que sorpreses. Com sempre ha passat en la visita a un “planeta”.
Un cop hagi estudiat Plutó i els seus satèl•lits, New Horizons continuarà el seu camí. Els científics esperen poder estudiar amb ell dos “planetes” (KBOs) més, que encara no han decidit.
Aquesta missió, doncs, promet moltes notícies en el futur, i segurament serà una de les més espectaculars mai llançada.
I després què?
La NASA ha tornat a posposar una missió tripulada a Mart. A part de problemes financers, hi ha encara temes tecnològics que cal avançar. Les velocitats de llançament han de millorar-se (2 anys de viatge a Mart semblen massa per a fer-ho amb un humà, no?). A més, les conseqüències que les condicions d’ingravidesa tan perllongades poden tenir no estan, encara, del tot estudiades.
Però no ens preocupem. Seguim tenint els robots recorrent la superfície de Mart, i a la sonda Cassini enviant fotos impressionants de Saturn i dels seus móns. O Rosetta, que està en camí per a posar-se al costat d’un cometa i el seguirà en el seu pas pel costat del Sol.
Us deixo amb una de les darreres fotografies de Mart, presses pel robot Opportunity, on es veuen les seves petjades sobre les dunes del planeta. Mireu-la, i penseu tot el que significa...
Fascinant, oi?
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada